movaeres impact als adviseur adviesvaardigheden rake vragen

Impact van rake vragen

We zijn gestopt met hard werken om problemen op te lossen. Je kent ze wel, die problemen die steeds op een andere manier terugkomen. Iets wordt er dan over het hoofd gezien. Maar wat? Rake vragen helpen ons in het samen zoeken, voor welk probleem al dat gedoe een oplossing is. 

De impact van rake vragen is veel groter dan van al onze antwoorden

Soms is er een oplossing nodig. Het is fijn dat je dan direct een adviseur hebt die het antwoord weet. Of daarna wordt doorverwezen. We kennen onze grenzen. Daarom acteren we in een groot netwerk en gaan we met jou op zoek naar de juiste vrouw of man.

Soms is er verandering nodig. Dan maken we een plan van A naar B en overwinnen we de hindernissen die we onderweg zeker tegemoet gaan komen. Dat geeft energie en bovenal voldoening. Totdat het ploeteren wordt, dat is een signaal dat we op de verkeerde weg zitten.

Soms is er beweging nodig. Dan gaan we op onderzoek uit naar waar het  klem zit en waarom. We weten vooraf niet waar we uitkomen, dat gaan we samen ontdekken. Het probleem is immers het symptoom van iets anders. Zodra de oorzaak bekend is heeft het probleem geen functie meer en lost het zich als vanzelf op. Dat is beweging creëren.


We willen verder... We willen het anders...

Dat is de kern van veel opdrachten waarvoor we worden gevraagd. De koers moet anders, er moeten hindernissen worden genomen of vaardigheden worden aangeleerd. Dan is niet ons harde werken nodig, maar vooral onze vragen. Of we geven je een nieuwe ervaring mee van hoe het wel werkt. Daarmee organiseren we eerder beweging en krijgen we als vanzelf verandering.

Andere bril

Om nieuwe perspectieven te openen vraagt het van ons om anders te kijken naar waar het werkelijk over gaat. Pas dan kom je erachter hoe je bij klanten nieuwe perspectieven op tafel krijgt en vooruitgang realiseert. Dat vraagt van ons een bewustzijn van onze eigen vertrekpunten en positie die we makkelijk innemen.

De houding die we daarbij aannemen:

  • Aanvaarden wat er is, focus op wat wel werkt
  • Waarderend benoemen, complimenten zorgen voor doorbraken
  • De betrokkenen zien als expert van het probleem en de oplossing
  • Uitzoomen, het hele speelveld overzien
  • Kijken vanuit multi-partijdigheid
  • Zorgen voor veiligheid en vooruitgang
  • De brug bouwen waarop je loopt
  • In de schoenen van de ander durven staan

Natuurlijk blijven we al onze kennis gebruiken. Die gooien we niet weg, maar parkeren we even. Er is immers niet één werkelijkheid. Zo blijven we open en nieuwsgierig voor andere invalshoeken. Dat geeft combinaties die iets vernieuwends of verfrissends brengen, die ons eerder laten zien wat er aan zit te komen. Zo mobiliseren we nieuwe perspectieven.
 

De natuurlijke beweging

De natuur is voor ons een belangrijke inspiratiebron, alles is immers voortdurend in beweging. Onbewust ken je de natuurlijke wetmatigheden die ons bewegen. Wie meedeint met deze natuurlijke ritmes, werkt minder krampachtig en ziet eerder wat er gaat komen.

En er is een ander soort beweging, die van niet kunnen stoppen. We zoeken stabiliteit en blijven te lang oude wetmatigheden volgen, ook als ze niet meer zinvol zijn. Dan gaan we tegen onze natuurlijke wetmatigheden in en strijd je onnodig. Mogen we je dan afremmen of juist die liefdevolle schop onder de kont geven?

Als je het niet belemmert, stroomt het vanzelf.
Het is niet nodig om hard te werken.

Zelf rake vragen leren stellenboek Rake Vragen van Siets Bakker

Dat kan. Daarvoor geven we de opleiding Systemisch adviseren van familiebedrijven. We vertalen de manier van systemisch werken naar praktische werkvormen, zodat we die in onze dagelijkse manier van werken kunnen toepassen. En je kunt je natuurlijk ook laten inspireren door het boek Rake vragen van Siets Bakker. 

>> Terug naar ons team
>> Onze visie op leren

Contact

Zoek je onze rake vragen?

Vul dan het contactformulier in. Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.