Ideeën, praktijkverhalen of actuele ontwikkelingen. We delen graag wat ons bezig houdt en wat wij in de praktijk tegen komen. Laat je inspireren.

Blog

Wil je op de hoogte gehouden worden?  Meld je dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief!

Wendbaar blijven in roerige tijden

Dit jaar heeft jouw ondernemerschap behoorlijk uitgedaagd. De vele veranderingen vragen van jouw om door te groeien in jouw ondernemerschap. Alleen dan is groei van jouw bedrijf mogelijk en weet je wanneer je vast moet houden aan oude successen of ruimte maken voor nieuwe perspectieven.   december 2020

>> Acht tips voor jouw ontwikkeling als ondernemer

Koers houden in elke fase van het ondernemerschap

We schrijven een boek, om ons jubileum anders met jullie te vieren. Het geeft inzichten in de ondernemersdilemma's van familiebedrijven en hoe die in elke fase van je ondernemerschap spelen. Het vergroot je keuzevrijheid om te handelen als ondernemer. Het geeft je inspiratie om verder te komen, om het anders toe doen als dat nodig is.  juli 2020

>> Een voorproefje om je alvast nieuwsgierig te maken 

Verder zonder vee? Maar wat den wel?

Groei in de veehouderij brengt niet langer voor iedereen het toekomstperspectief. Maar wat dan wel? De vraag waar vele  boeren mee worstelen. Veel ondernemers willen wel naar een kringloop landbouw maar weten niet hoe. Het bestaande sectorsysteem heeft ze nog in de greep. Hoe kom je hier uit? juni 2020

>>  Verder zonder vee? Kan dat?

Nederland loopt vast, wat nu?

De agro & food lijkt een nieuwe maatschappelijke opdracht te krijgen. In het produceren van zoveel mogelijk voedsel lopen we vast. Gezondheid van de mens door gezond voedsel en ruimte voor rust en recreatie worden de nieuwe maatschappelijke opdracht. Kansen genoeg. 

november 2019

>> Anders denken, anders doen, anders organiseren

De kernthema's aansnijden bij bedrijfsovername

Natuurlijk zijn er veel praktische zaken regelen. Maar dat is niet de kern.  Tussen de generaties schuurt het regelmatig. Elk overnameproces is anders, het is een lang traject waarin de koers opnieuw wordt uitgezet en vele belangen en verschillende petten een rol spelen. Als adviseur is het om te ontrafelen van wat de vraagstukken ons werkelijke willen vertellen.

>> Heb jij het lef om de moeilijke gesprekken aan  te gaan

Een hechte club die elkaar scherp houdt

De leergang Grensverleggend Ondernemen stopt niet na de afronding. We zoeken elkaar nog regelmatig op om elkaar scherp te houden, wat je verdienmodel ook is. Deze keer waren we bij Joris van Kuijperskip.

september 2019

>> Lekker eten voor iedereen

Grenzen verleggen met Nederlandse ondernemers

Onderdeel van de Leergang Grensverleggend Ondernemen is altijd een reis om over grenzen te kijken, in de keuken van agrarisch ondernemers in een ander land. Dit jaar gingen we naar China. Wat schuilt er achter de façade? 

juli 2019

>> Uitdagingen overwinnen in China

Als routines niet meer werken

We zijn routine dieren en bouwen graag voort op oude successen. Soms al generaties lang. Maar wat als deze niet meer werken? Wat als de markt wat anders van ons vraagt? 

april 2019

>> Wat staat je dan te doen?

Leiderschap door te jagen of te verbinden

Veel professionals voelen zich opgejaagd, voorgeprogrammeerd en worden afgerekend op hun eigen omzet. En er zijn professionals die de ruimte krijgen, ondersteund worden in hun ontwikkeling en vanuit hun ambities gaan voor resultaat. Leidinggevenden hebben daarin een belangrijke rol. 

januari 2019

>> Aan welke toekomst wil jij dienstbaar zijn? 

Ben ik wel de juiste leider voor de volgende stap?

Veel ondernemers streven groei na. Maar ben ik wel het juiste type voor de volgende stap? Wat vraagt dat van mij? En wat zijn de valkuilen en uitdagingen?

Radiointerview bij BNR

december 2018

>> Welk type leider moet jij zijn om het bedrijf te laten groeien?

Nieuwe perspectieven op tafel

Langdurige problemen die maar niet opgelost worden. Bedrijven die achterblijven in ontwikkeling. Energieverlies of onderling gedoe. Onduidelijkheid in strategie of koers. Allemaal vragen die je graag opgelost ziet als adviseur. Hoe krijg je daar de vinger achter?

oktober 2018

>> Vanuit een andere aanpak adviseren 

Hoe studenten vanuit dialoog het stokje overnemen

Met je ouders in gesprek gaan en blijven. Dat was het doel drie studenten van de Aeres Hogeschool Dronten. Samen met Movaeres hebben zij een bijzondere invulling gegeven aan Bedrijfsovernamedag met behulp van de F-A-R-M dialoogkaarten.

mei 2018

>> Vanuit dialoog het stokje overnemen 

De dialoog op gang brengen

Jouw kracht als adviseur zit vaak vooral in de dialoog die je op gang weet te brengen. Door uit te zoomen i.p.v. in te analyseren, ontdek je meer.

Schrijf je in voor de kennismakingsworkshop van onze opleiding Systemisch Adviseren van Familiebedrijven op 21 juni.

mei 2018

>> De dialoog op gang brengen 

Verschuivende posities in de generatiewisseling

Een familiebedrijf zit voortdurend in de 15 tot 20 jarige cyclus van generatiewisselingen. Dat houdt het bedrijf scherp en bij de tijd. Elke fase vraagt weer wat anders van jouw ondernemerschap. Wat maakt jullie bedrijf uniek? En hoe neem of draag jij het stokje (straks) over?

maart 2018

>> Posities in de generatiewisseling

In welk verdienmodel pas jij?

Veel opvolgers in familiebedrijven nemen het verdienmodel van de ouders klakkeloos over. Slechts bij 30% heeft dit model ook de voorkeur. Hoe zit dat bij jou?

Februari 2018

>> In welk verdienmodel stap jij? En past dat bij jou?

Durf het anders te doen

Hoe vaak heb jij jezelf dit jaar verrast? Hoe vaak ben jij voor jezelf gaan staan? Voor wat echt belangrijk is? Een goed voornemen: Verdoe je tijd niet aan onbenulligheden.

januari 2018

>> Durf jij het anders te doen?

Miscommunicatie in het familiebedrijf

In familiebedrijven lopen familie - bedrijf en eigendom in dezelfde personen door elkaar heen. Bron van veel verwarring en miscommunicatie. Hoe los je deze verwarring op?

December 2017

>> Ontwarren van verschillende belangen

Doorgroei van het familiebedrijf

De stap van 5 naar 15 ondernemers is moeilijker dan van 15 naar 100 medewerkers. Interview

Bron: Onder Glas 24 november 2017

>> Naar het artikel

Leren van je medewerkers

Je medewerkers betrekken bij de groei van je bedrijf geeft veel betrokkenheid en een verbetert het functioneren van je team en organisatie. Wil jij ook je potentie vergroten van je bedrijf?

Oktober 2017

>> Wat kun jij leren van je medewerkers?

Klantcontact, wat hoor jij

Echt klantcontact begint met aandachtig luisteren en jezelf openstellen.  Wie zijn klant van hart tot hart weet te benaderen, krijgt veel meer te horen. Tot welk contactnivau kom jij? 

September 2017

>> Klantcontact, hoe dichtbij kom jij?

Groeimogelijkheden in ondernemerschap

Wie wil groeien als ondernemer krijgt met zichzelf te maken. Niet de financieringen, niet de vergunningen maar jouw ondernemerschap bepaalt immers voor een groot deel de groeimogelijkheden van je bedrijf.

Juli 2017

>> Welke kwaliteiten van ondernemerschap wil jij ontwikkelen

team leidinggeven teamwork

De uitdaging van deze tijd aangaan

We hoeven niet de grootste te worden, maar we willen wel de beste blijven. We zien in de markt een verschuiving in ons voordeel, weg van alleen veel vlees voor weinig geld. Dat gaat langzaam, maar dat is niet erg, een bedrijf kan ook niet te snel groeien. Ik blijf nog steeds groeien in alle uitdagingen van het  ondernemerschap die deze tijd te bieden heeft. Juni 2017

>> Hoe Frank de Rond van Livar zichzelf scherp houdt

team leidinggeven teamwork

Jonge professionals, hoe hou je ze in de kruiwagen

De nieuwe generatie professionals zijn net een stel springende kikkers.  Ze zijn gewend om vanuit gelijkwaardigheid te groeien in hun eigen ontwikkeling en willen graag bijdragen op hun eigen manier. Ze willen een eigen verantwoordelijkheid in werk en flexibiliteit in werktijden. Dat is niet eenvoudig om te managen. Juni 2017

>> Het dilemma van sturen en ruimte geven

team leidinggeven teamwork

De logische fouten die wij steeds weer maken

Als adviseur zijn we net mensen. We hebben allemaal onze eigen drive en gedrevenheid om het vak te doen. We zijn vaak zo betrokken bij de problemen dat we graag willen oplossen en vergeten dan wel eens waar het voor de klant over gaat. Wat zijn de fouten die jij steeds weer maakt?

  Juni 2017

>> Welke logische fouten maakt jij steeds weer in jouw advies

team leidinggeven teamwork

Hoe HELP jij je klant, of juist niet?!

Adviseurs met LEF maken het verschil. Ze weten echt naar de klant te luisteren en te doen wat nodig is, niet wat ze vragen. Ze kennen zichzelf door en door en hebben het LEF hun eigen deskundigheid tijdelijk opzij te zetten. Dan gaan de ogen en oren pas echt open. Dat doen ze in vijf stappen.

April 2017

>> Een inspirend en handzaam boek te bestellen bij managementboek.nl

Adviseurschap, nieuwe adviseur, andere ondernemer, ondernemerschap, advies, bedrijfsadviseur

Nieuwe ondernemer wil andere adviseur

De adviesmarkt is sterk in beweging. Ondernemers zoeken adviseurs die vanuit hun ondernemersconcept meedenken en toegevoegde waarde leveren.

maart 2017

>> Ondernemer wil andere adviseur

team leidinggeven teamwork

Een slim en ondernemend team

Hoe creëer je als leidinggevende veiligheid en een open cultuur in je team? Een positief werkklimaat draagt enorm bij aan de productiviteit en het werkplezier. Als leidinggevende kun je daar veel aan doen.

Februari 2017

>> Maak je team slim en ondernemend

Richting voor jouw toekomst: jaarplan in 8 stappen

Ga er eens voor zitten en vat je eigen koers op één A4 samen. Hiermee geef je jezelf, je team en je bedrijf richting voor de toekomst.
Plan jouw jaar met onze 8 stappen.

december 2016

>> Richting voor jouw toekomst

Uitgroeien tot strategisch sparringpartner

Jouw impact als adviseur ontstaat niet vanzelf. Ieder doorloopt zijn eigen groeihobbels: in kennis, in aanpak en in interactie. Wie zijn grenzen kent en die durft te verleggen kan doorgroeien tot strategisch adviseur.

november 2016

>> Voor welke groeistuipen sta jij

Anders durven ondernemen dan je collega's 

Om weer plezier in het ondernemen te krijgen en nieuwe inspiratie op te doen liet Albert Willemsen zich aanwakkeren door een groep gelijkgestemde ondernemers. "Ik doe weer wat ik denk dat goed is.  Door mensen op te zoeken die mijn ideeën kunnen aanscherpen, is bij mij de drive terug."

oktober 2016

>> interview met Albert Willemsen, Schlaitzer Tierzugt 

Waarom je moet overstappen naar nieuw leiderschap

Nieuw leiderschap, open organisaties, het nieuwe organiseren, transparant leidinggeven… Nieuwerwets jargon, waar je vast al veel over hoort. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Wat is nieuw leiderschap? Wat verandert er nu echt? En wat vraagt dat van jou?

oktober 2016

>> de baas spelen of de baas zijn

Werken vanuit bevlogenheid

Werken vanuit bevlogenheid betekent voor iedereen wat anders. Wie kan werken vanuit zijn persoonlijke drive, heeft meer energie, komt tot betere resulaten en werkt met plezier. Hoe doe je dat? Lees onze 7 tips om je bevlogenheid in de goede richting te sturen.

september 2016

>> Zeven tips voor meer bevlogenheid en werkplezier

Zo maakt Porsche dromen waar

Met een groep ondernemers op bezoek bij Porsche: een slim doordacht productieproces, stipte bevoorrading en het zelfcorrigerend vermogen van het personeel zorgen dat er nauwelijks fouten en verspilling zijn. Zo weet Porsche dromen waar te maken!

augustus 2016

>> Inspiratie voor iedere ondernemer en leidinggevende

De nieuwe generatie doet het anders

Bij bedrijfsoverdrachten aan generatie Y zijn een aantal dingen wezenlijk anders. De jeugd is zelfbewuster, digitaler en kiest een andere balans tussen werk en privé. Dat rammelt aan oude vanzelfsprekendheden.

juli 2016

>> Hoe waait de frisse wind van de nieuwe generatie?

Wees een leider, geen manager

Een interview met Simon Sinek over de gouden cirkel: Why - How - What.

‘Ik wil dat zoveel mogelijk mensen met plezier naar hun werk gaan en hun potentieel verwezenlijken.’ 

mei  2016

>> Interview met Simon Sinek en TED talk

 

Inspiratie opdoen in Brazilië

Land of plenty mogelijkheden en plenty moeilijkheden. Wat opvalt is dat de succesvolle Braziliaanse ondernemers wedden op meerdere paarden. 

april 2016

>> Lees onze belangrijkste eye-openers

Drie soorten klantvragen

Maak jij het onderscheid tussen klantvragen? Pas je jouw aanpak daarbij aan? Weet je wanneer je welke rol te vervullen hebt en waar je grenzen liggen? Wie het soort klantvraag doorziet, schakelt in zijn adviesproces.

april 2016

>> Drie soorten klantvragen

De groei van je bedrijf voorblijven 

Veel ondernemers streven groei na. Maar ben je je wel bewust van de consequenties? Voor je het weet groeit je bedrijf jou voorbij. Jouw onderneming kan maar niet verder groeien dan jouw ondernemerschap. 

februari 2016

>> Jezelf blijven in elke fase van je onderneming

Managen zoals managen bedoeld is

Organisaties moeten zichzelf opnieuw uitvinden. Waarde voor klant, burger, patiënt, leerling of huurder moet weer voorop komen te staan.

december 2015

>> Wouter Hart, Verdraaide organisties

Conflict als geschenk

Veel conflicten verzanden in 'welles - nietes' en vasthouden aan eigen standpunten. Zo raak je elkaar kwijt. Naast vechten of vluchten is er een 3e manier om conflicten te benaderen. Stephen Covey schreef hier over.

november 2015

>> Conflict als geschenk

Ondernemen met je familie: Hoe doe je dat?

Het samen ondernemen wordt je met de paplepel ingegoten. Je hebt aan een half woord genoeg. Dat maakt een familiebedrijf juist succesvol. Maar wanneer is dat halve woord juist niet meer genoeg?

oktober 2015

>> Ondernemen met je familie

10 tips om je team tot bloei te brengen 

Wat kun jij doen om je mensen in het team tot bloei te laten komen en plezierig met elkaar te laten samenwerken. Met meer resultaat.

juli 2015

>> Mensen tot bloei laten komen

50+ en nu

Iedere ondernemer komt er voor te staan: het moment dat hij het bedrijf moet overdragen. Bij veel vijftigers wordt deze vraag wakker: hoe verder? Wat ga ik nog doen? Hoe draag jij jouw bedrijf straks over?

mei 2015

>> Op zoek naar een nieuwe koers

Ondernemers in de omkering

Wat doe je als je merkt dat  ondernemers een moeilijke tijd doormaken? Wat is er dan aan de hand? Hoe zie je dit?

februari 2015

>> De schaamte voorbij

Adviseur biedt meerwaarde als procesbegeleider

Een samenvatting van het interview met Gert Sikken en Marlies Bosker over een andere rol van adviseurs in duurzaam relatiebeheer.

november 2014

>> Duurzaam relatiebeheer

Movaeres en SuikerUnie samen bij RTL Z ondernemerszaken

Kijk naar de uitzending: Hoe je duurzame klantrelaties vorm kunt geven!

>> Movaeres bij RTLZ

Artikel Abel Slippens (Sligro) over generatiewissel

Abel Slippens vertelt zijn verhaal over de generatiewisseling bij de Sligro

april 2014

>> Generatiewisseling bij Sligro

Groeimogelijkheden ondernemer

Succesvolle ondernemers van familiebedrijven hebben een aantal belangrijke kwaliteiten gemeen. Waar liggen jouw groeimogelijkheden?

januari 2014

>> Groeimogelijkheden ondernemer

De wortels van Movaeres

Movaeres is geworteld in een lange geschiedenis van ondernemerschap, leiderschap en adviseurschap.

sinds 1978

>> Onze wortels