De keten anders organiseren
Livar Kloostervarken. In 1999 bedachten vijf varkensboeren in Limburg uit ontevredenheid van hun toenmalige werk en leven, het Livar kloostervarken. Dit varken moest zich gaan onderscheiden in smaak, vleeskwaliteit en dierenwelzijn.
Livar ging terug naar de kern: kwaliteitsvlees boordevol smaak
Inmiddels is het 25 jaar geleden dat vijf Limburgse varkensboeren de koppen bij elkaar staken. Ze hielden varkens zoals elke andere varkenshouder, maar waren niet tevreden over hun werk en leven. In de jaren 90 gold het motto “hoe magerder het vlees, hoe hoger de opbrengst”. Smaak was geen prioriteit meer. Kleine varkenshouderijen veranderden in boerderijen met megastallen en massaproductie. Voor veel boeren leek dit de enige manier om te overleven. Dit gold echter niet voor deze Limburgse boeren. Zij wilden terug naar de kern: kwaliteitsvlees boordevol smaak.
Een eye opener
Aangezet door de opleiding Grensverleggend Ondernemen deden deze varkensboeren inspiratie op in Spanje. Ze wisten niet wat ze zagen. Kleinschalige boerderijen met speciale rassen, ander voer en bovenal gelukkige varkens en gelukkige boeren. Tevens bezochten ze er diverse restaurants en proefden varkensvlees zoals ze het nog nooit hadden geproefd. Terug op Limburgse bodem startte een intensieve zoektocht naar kwaliteit dat begon met het selecteren van de beste varkensrassen. Het concept Livar was geboren.
Een nieuwe start
De nieuwe varkensrassen werden volgens een monastieke levensvisie gehouden op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch waar het dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. De sobere levensvorm van de broeders met respect voor mens, dier en omgeving sloot naadloos aan bij de visie van Livar. Alle ingrediënten waren aanwezig om de beste kwaliteit en smaak te ontwikkelen.
De groei naar succes
Livarvarkensvlees werd een begrip en al snel werd de huisvesting in het klooster te klein. Er werd gezocht naar andere boerderijen waar de varkens volgens dezelfde condities konden leven als op de kloosterboerderij. Inmiddels zijn er meerdere boerderijen waar Livarvarkens worden gehouden.
De hele keten, die krijg je niet zomaar in handen. Sinds 2009 heeft Livar haar eigen slagerij waar de varkens worden verwerkt tot de allermooiste producten. Al vanaf de oorsprong is Livarvlees geliefd onder de betere restaurants en slagerijen waarna het met zorg terecht komt bij de eindconsument: een echte liefhebber van goed en smaakvol varkensvlees.
Netwerk van Livar slagerijen
Inmiddels bestaat er een waar netwerk van trotse Livar slagerijen. Je behoort niet zomaar tot dit streng geselecteerde gezelschap van vakmensen. Om een breed assortiment van het bijzondere varkensvlees te mogen aanbieden dienen specialisten voldoende kennis te hebben van het Livar varken, haar leefwijze en haar rijke historie. Bovendien moet de specialist alles weten van het op ambachtelijke wijze verwerken van het vlees tot kwalitatieve en mooie producten. Om die kennis te bezitten worden ze ingewijd met een zijn wij onder andere op bezoek aan de Abdij Lilbosch in Echt.
Aan het roer van Livar
Van de vijf Limburgse varkensboeren die destijds naar Spanje vertrokken om hun droom na te jagen, is alleen Frans de Rond nog altijd betrokken bij Livar. Boeren zijn gestopt, nieuwe locaties zijn gevonden. En niet iedereen past in een ketenconcept van een strakke afstemming van alle schakels. Naast Frans zijn inmiddels Abdij Lilbosch, zijn zoon Frank de Rond en de twee MT-leden Jos Tobben en Rik Verheijen toegetreden als aandeelhouders van Livar.
Ontdek zelf de smaak van Livar
Vraag bij je slager of chefkok naar het Livar assortiment en proef het verschil. Bezoek ook www.livar.nl voor meer informatie.
Geloof jij in een nieuwe start?
Herken jij de onvrede van je eigen keten? Geloof je ergens in? Wil je impact maken? Of wil je een nieuwe start maken in het ondernemen? Dat kan altijd. Net als bij de Livar boeren destijds, gaan we deze ontdekkingstocht graag met jou aan.
Nieuwsgierig ? Laat het ons weten. Dan gaan we kijken wat het best bij jou past om daaraan te beginnen.
Neem contact met ons op.