Toekomstdenken

Pilot toekomstdenken

Als adviseur van familiebedrijven wil je een strategisch sparringpartner zijn voor je klanten. Ondernemers staan voor stevige strategische vragen, zeker in de agrarische sector. Veel ondernemers zijn gewend om te denken in snelle oplossingen en maken daarbij vele aannames. Je gaat makkelijk uit van de beelden die je al kent. Beelden en aannames zijn belangrijk in het gesprek over strategie. Wanneer je als adviseur die toekomstbeelden kunt verruimen, verruim je het denken over de toekomst en zie je andere mogelijkheden. Dat geeft ruimte in je eigen denken als adviseur en dat van jouw klanten.

''Je gaat het pas zien, als je het door hebt.' Johan Cruijf

Samen met Ron Methorst van Aeres Hogeschool doen we mee aan de pilot van Evelien Dieleman (Senior Trend & Market Researcher) met Futures Literacy.  Futures Literacy is een vaardigheid die ons in staat stelt de toekomst te gebruiken om anders naar het nu te kijken. Deze pilot zal een eerste kennismaking met deze vaardigheid zijn. Het zal een learning-by-doing workshop worden die je uitdaagt om je verbeelding op te rekken en je aannames over de toekomst te onderzoeken.

Voor wie

Voor bedrijfsadviseurs die nieuwsgierig zijn en hun denkruimte willen vergroten.

Resultaat

Een nieuwe manier vinden om te denken vanuit een groter toekomstperspectief zodat nieuwe strategische keuzes op tafel komen. 

Wat is Futures Literacy?

Futures Literacy is een vaardigheid, ontwikkeld door UNESCO, die ons bewust laat omgaan met denken over de toekomst. We gebruiken de toekomst al elke dag: we voorspellen, we hopen, we plannen en bereiden ons voor. Maar welke aannames liggen daaronder? En wat als we de toekomst leren gebruiken om het heden beter te begrijpen? Welke mogelijkheden zien we dan en hoe kan dat leiden tot innovatieve oplossingen en ideeën voor de dagelijkse praktijk?
In deze explanimation vind je wat meer informatie over Futures Literacy.
Mocht je nog meer willen lezen, dan raden we dit artikel aan.

Praktische informatie

Groep:              jij bent één van de maximaal 15 adviseurs
Locatie:           Aeres Hogeschool in Dronten
Datum:            Woensdag 17 april 2024
Tijden:              van 13:30 tot 17:30 uur
Kosten:            deze pilot is kostenloos

Begeleiding

Evelien Dieleman en Anne Havelaar.

Evelien en Anne doen de leergang Futures Literacy aan de Hanze Hogeschool in Groningen. Een onderdeel van de leergang is het begeleiden van een Futures Literacy Lab. Deze pilot is daarmee onderdeel van hun studietraject.

Evelien Dieleman is een gepassioneerd onderzoeker van trends en de toekomst. Ik onderzoek het gedrag van mensen en gebruik onderzoek als uitkijkpunten om patronen in de chaos te zien. Die momenten van ontdekking stellen mij in staat de kloof tussen vandaag en morgen te dichten en helpen mij bij het ontwerpen van methoden voor toekomstig onderzoek. Ik help organisaties inzichten en sociaal-culturele trends te vertalen naar toekomstbestendige strategieën, innovaties, producten en diensten. Inspirerende lezingen, een gevarieerde set aan onderzoeksmethoden (zowel kwantitatief als kwalitatief) en toekomstverhalen is wat ik gebruik om de vertaling naar de toekomst te maken.

Anne Havelaar is freelance journalist/tekstschrijver met een fascinatie voor biodiversiteit en duurzaamheid. Ze doet de leergang Futures Literacy vanuit een behoefte om zich te blijven ontwikkelen en een nieuwsgierigheid naar de toekomst.

Organisatie

  • Ron Methorst, Aeres Hogeschool
  • Marlies Bosker, Movaeres

Meer weten

Ben je geïnteresseerd en nieuwsgierig? 
Neem contact op: r.methorst@aeres.nl / marlies.bosker@movaeres.nl
 

Aanmelden

Toekomstdenken

Hierbij meld ik me aan als deelnemer voor de pilot Toekomstdenken.