asset

Zo maakt Porsche dromen waar

Op tijd eens buiten je eigen bedrijfstak kijken, zien hoe de boel ergens anders georganiseerd is en wat je daar van kunt leren voor je manier van leidinggeven. Dat is waartoe wij iedere leidinggevende graag uitdagen. De deelnemers van Grensverleggend Ondernemen wilde wel eens zien hoe je je bedrijf anders kunt inrichten en aansturen zodat dromen waargemaakt kunnen worden. We zijn met elkaar naar Porsche in Leipzig gegaan. Een plek waar dromen waargemaakt worden.

Fouten zien we als een onnodige verspilling. Dubbel werk kost bij ons veel geld.

Als één bedrijf dromen waarmaakt is Porsche het wel. En dan bedoelen we niet alleen de 'grote-jongensdromen' van hun klanten. Ook wordt er maximaal geïnvesteerd om de dromen van het personeel en toeleveranciers mogelijk te maken in samenwerking met elkaar. Daarin valt ook voor ons veel te leren. Iedere medewerker weet waar Porsche voor staat: dromen waarmaken vanuit exclusiviteit, alles lijkt mogelijk. Tot in de kleinste details wordt de droombeleving doorgevoerd.

De rondleiding bij Porsche Leipzig is overweldigend: in zijn klasse, in zijn perfectie, in zijn slimme logistieke sytemen en betrokken medewerkers. Daar zit heel, heel veel denkwerk achter. Fascinerend voor iedere ondernemer, voor iedere leidinggevende om te zien hoe processen zijn ingericht, hoe mensen worden gemotiveerd. 

Fouten voorblijven en verspilling voorkomen

Bij de inrichting van het productieproces draait het om fouten voorblijven en verspilling voorkomen. Een tot in detail doordacht en getraind proces van de werkorganisatie waar het personeel elkaar corrigeert. Werken vanuit grootse klasse en perfectie. En dat vanuit een bijna natuurlijke souplesse en vanzelfsprekendheid.

De filosofie van geen fouten maken is strak doorgevoerd in de hele organisatie. Alles is erop gericht om geen fouten te maken. Dan moet de auto weer uit elkaar worden gehaald, moet je op zoek naar de storing en moet iedereen heel alert zijn op wat er is losgehaald. Vaak kun je er na montage nog maar lastig bij en het kost het veel moeite om de auto weer perfect in elkaar te krijgen.

Doordacht logistiek systeem

Er zit veel denkkracht en afstemming achter de inrichting van de organisatie. Er is veel aandacht voor de training van medewerkers. Er gelden strakke afspraken met leveranciers, die bijna onderdeel van het bedrijf worden.
Elke auto is maatwerk, elke auto heeft zijn eigen inrichting en accessoires. Er wordt niet in serie geproduceerd maar op klantvraag. De orders worden per land afgehandeld, de hele logistieke organisatie is hierop ingericht. Een slim doordacht proces waarbij opeenvolgende werkzaamheden voor iedere auto strak achter elkaar gepland zijn, waarbij het bevoorraden van de montageplekken per auto geregeld is. Niets lijkt aan het toeval overgeleverd. 

Zelfcorrigerend vermogen personeel

Iedere medewerker kent elke stap van het productieproces en werkt regelmatig op een andere plek in de productie. Er wordt gewerkt in teams van 4 tot 5 mensen, waar ieder uur een ander de controlerende taak heeft. Zo leren mensen elkaar controleren en aanspreken. De volgende ploeg controleert het werk van de vorige ploeg en legt eventuele fouten terug. Dan kan de hele lijn niet verder. Zo is er ook een corrigerend vermogen tussen de teams.
Er is veel aandacht en scholing voor de technische processen, voor het kennen van elkaars kwaliteiten en voor samenwerking in het elkaar aanspreken. Dat geeft een enorme betrokkenheid bij elkaars werk, je bent afhankelijk van elkaar en moet het samen doen. Er heerst een enorme rust op de werkvloer.

Een combinatie van een slim doordacht productieproces, 
tipte bevoorrading en het zelf-corrigend vermogen van het
personeel maakt het mogelijk om nauwelijks fouten te maken. 
Zo weet Porsche jongensdromen waar te maken.

Ook in de beloning is deze systematiek van werken doorgevoerd. Ieder team wordt per 3 maand beoordeeld op hun resultaten. Daarmee krijgen ze een extra bonus die 3 maanden van het jaarsalaris bedraagt. Gemiddeld wordt hiervan 2,5 tot 3 maand uitbetaald. Een enorme stimulans. Mensen gaan hier aan wennen en willen deze bonus.

12 leerpunten voor leidinggevenden

Ons bedrijfsbezoek bij Porsche gaf ons 12 ronkende tips voor een betrokken 'dreamteam'

  1. Maak kleine eenheden van vakmensen - tot maximaal 6 man - die elkaar aanvullen. Dan voorkom je subgroepjes.
  2. Leg de verantwoordelijkheid - ook voor de controle - bij het team.
  3. Maak elk teamlid om de beurt verantwoordelijk voor leidinggeven en aanspreken, dan blijft iedereen gelijk.
  4. Neem de verbeterpunten die het team aandraagt serieus, zij zijn immers de vaklui.
  5. Maak voldoende tijd voor overleg en afstemming, fouten maken is duurder.
  6. Laat teams hun eigen werkprocessen beschrijven i.p.v. deze voor te schrijven. Ze weten als geen ander wat slim werkt. Geef alleen aan wat de uitkomst moet zijn.
  7. Zorg dat iedereen alle stappen van het productieproces kent. Dat geeft betrokken en goede meedenkers.
  8. Werk vanuit doordachte logistiek systemen en stroomlijning.
  9. Houd de werklijnen kort.
  10. Betrek leveranciers bij de bevoorrading, zodat er geen onnodige voorraden maar ook geen tekorten zijn.
  11. Motiveer mensen met een beloning in prestatie (aandacht) en euro's, maar liever niet op vaste momenten.
  12. Zorg dat ze ronkend trots op hun werk, het bedrijf en het product kunnen zijn!

Wat doet Movaeres

We maken geen Porches.  Wat we wel doen is ondernemers uitdagen om eens in vreemde keukens te gaan kijken en inspiratie op te doen. Wat we ook doen is teams motiveren om effectiever samen te werken en elkaar te corrigeren en jouw rol als leidinggevende in dit proces begeleiden. Zo helpen we jou om jouw droom waar te maken met jouw team of met jouw onderneming. Wil je hierover meer weten? Neem contact met ons op via info@movaeres.nl of 0486 - 422 322.

Schrijf je in voor 
>> Leergang Strategisch leiderschap
>> Leergang Grensverleggend ondernemen