stikstof dwingt tot keuzes

Stikstofcrisis dwingt tot keuzes

Afgelopen week werd de stikstofcrisis verscherpt op de politieke agenda gezet. Het raakt ons allemaal, heel Nederland. De Commissie Remkes noemde haar rapport over de stikstofcrisis twee jaar geleden al: “Niet alles kan overal”. Maar wat en wie gaan voor? Welke sectoren nemen de pijn? En welke perspectieven zijn er nog voor jonge ondernemers?

door Marlies Bosker

Keuzes maken is vrijwel onmogelijk

Keuzes maken in het stikstofdossier is een vrijwel onmogelijke opgave. We willen veel dingen tegelijk in Nederland. Het lijkt bijna een kiezen tussen sectoren. Het politieke debat erover is al decennia lang vooruit geschoven, om alles mogelijk te blijven maken. Dat kan niet meer. En de opdracht om de keuzes te maken wordt nu bij de provincies neergelegd, slechts negen maanden voor de Provinciale verkiezingen. De knoop is nog niet maar zo doorgehakt.

Onzekerheid is voor niemand goed

Het is lastig ondernemen wanneer de opdrachten vanuit de markt en de maatschappij uiteenlopen. Hierdoor ontstaat ruis en onduidelijkheid, verwachtingen over en weer die niet kloppen. De uitdagingen stapelen zich op; een veranderende markt, de energietransitie, klimaatadaptatie, te weinig personeel... De daarbij komende stikstofcrisis maakt het allemaal nog eens extra ingewikkeld.

Ondernemerschap vereist

Er is veel gaande en dat schreeuwt om ondernemerschap. Niet alles kan. De kunst is om te zien dat daarin ook juist kansen liggen. De jonge ondernemers die we bij Movaeres het afgelopen jaar mochten begeleiden hebben ons dat weer duidelijk getoond. Zij zien vooral kansen, barsten van het potentieel en zoeken naar richtingen voor perspectief. Krimp van het aantal dieren wil namelijk nog niet zeggen dat je ook minder inkomen hebt. Het kan ook ruimte geven in tijden van tekorten aan personeel, grondstoffen en energie. Het komt mogelijk de markt ten goede. Maar je ontkomt niet aan ingrijpende keuzes.

70% wil ander verdienmodel

De agrarische sector is er klaar voor, daar zijn wij van overtuigd. 70% van de jonge ondernemers wil naar een ander verdienmodel. En 50% heeft meer kwaliteiten dan het huidige bedrijf van ze vraagt. Zij kunnen en willen meer dan alleen het voortzetten en  beheren van het bedrijf waarin ze grootgebracht zijn. Dat blijkt ook uit de vele IKTO-testen die in de sector zijn uitgezet en uit onderzoek (2018, NAJK / Aeres Hogeschool Wageningen). Het ondernemerspotentieel is er, nu alleen nog het lef en de ruimte om de oude koers daadwerkelijk los te laten.

70% van jonge ondernemers wil ander verdienmodel. Het potentieel is er. Nu nog het lef en duidelijkheid om te komen tot nieuwe verdienmodellen

Kies je koers

Ondernemen is de kunst van het koers houden tussen oude sporen en nieuwe perspectieven. Weten met welke oude loyaliteit je verbonden bent. Trots zijn op behaalde successen. Op de mogelijkheid om een bedrijf nog een generatie voort te kunnen zetten. Of juist de realisatie dat tradities en in het verleden behaalde successen geen garantie zijn voor de toekomst. Dat je die misschien los moet laten om nieuwe perspectieven te openen. Je eigen koers kiezen en houden, dat is ondernemerschap.

Laat jij je klemzetten?

Waar sta jij als ondernemer in de huidige situatie? Voel je je klemgezet? Staat jouw ondernemerschap op pauze? Hoe lang wil en kan je nog wachten voordat je een keus kunt maken? Creativiteit, frustratie, hoop, woede, optimisme, de roep om doorpakken… alles loopt door elkaar. Dat is frustrerend, daar moet je uit. Want lange onzekerheid is eigenlijk nog veel erger dan pijnlijke duidelijkheid.

Of zie je nieuw perspectief?

De huidige crisissituatie biedt ook kansen. Om zelf de regie te pakken. Te doen waar je in gelooft en wat bij jou past. Een eerste stap is door wat verder uit te zoomen. Te kijken naar de markt en de maatschappij. Welke unieke bijdrage kunnen jullie leveren met waar jullie goed in zijn? Dat geeft vaak verrassende nieuwe perspectieven. Wij helpen je graag met het vinden van de weg.

Schrijf je in

In oktober starten we met twee nieuwe opleidingen: 

Daarin gaan we met jou de mogelijkheden verkennen die bij jou als ondernemer passen.

Wat doet Movaeres

  • Opleiden van ondernemers in hun ondernemerschap
  • Begeleiden van familiebedrijven bij transities in markt, bedrijf en generaties
  • De dialoog begeleiden tussen ondernemers, marktpartijen, omgeving en overheid
  • Opleiden ondernemersadviseurs
  • Instrumentarium ontwikkelen voor adviseurs
Contact

Opleidingen

 

  • Jong ondernemerschap, voor opvolgers (start najaar)
  • Grensverleggend ondernemen (start najaar)
  • Strategisch leiderschap
  • Adviesvaardigheden
  • Coachend adviseren
  • Systemisch adviseren

Investeer in jezelf!
Vab-lid? Met de SABE vouchers is investeren in jezelf nog makkelijker!

Laat je vraag ons op via het contactformulier.
Dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.