Movaeres zonsopgang - foto Ole Herman Larsen - Pexels

Wakker worden in een veranderde wereld

Er is de afgelopen paar jaar veel veranderd. Waarschijnlijk ook voor jou als ondernemer, als persoon en voor je familie. Iedereen heeft afscheid moeten nemen van bepaalde zaken, mensen, ideeën… Daarvoor in de plaats kwamen veranderingen, soms verdriet en soms ook twijfel. Hoe ga jij daarmee om? Verzet je je ertegen? Zwem je juist voor de stroom uit? Bruis je van de ideeën? Of weet je het even niet meer?

Verandering is onvermijdelijk. Dat geldt voor jou als persoon, maar ook voor je onderneming. En net als jij, heeft ook je onderneming ruimte nodig om te blijven ontwikkelen. Nieuwe tijden vereisen nieuwe manieren van doen en soms zelfs geheel nieuwe verdienmodellen.

Kijk eens om je heen!

Veel ondernemers hebben te maken met de gevolgen van corona, moeilijke marktomstandigheden, hoge gasprijzen, voerprijzen die door het dak gaan, het lastige politieke klimaat… Er zijn veel uitdagingen. Veel omstandigheden waar je moedeloos van kan worden. Dat is logisch, maar meehuilen met de wolven brengt je niet dichterbij de oplossing. Wakker worden in de veranderde wereld wel. Dat betekent ook: weer eens goed om je heen kijken.

Een nieuw ecosysteem voor je onderneming

Hoe kom je verder met je onderneming onder veranderde omstandigheden? Het helpt om kritisch te kijken naar je bedrijf als een soort ecosysteem. Hoe is het daarmee gesteld? Hoe gezond is het ecosysteem op dit moment? Een handige figuur om je te helpen hierover na te denken, zie je hieronder.

ecosysteem

Net als ondernemers, kunnen ook bedrijven zich in verschillende fasen bevinden. In welke fase zit jouw onderneming? In de opwaartse doorlopende lijn? Verandert je bedrijf van een leidende positie naar die van beheerder? Of bevindt het zich al in de beherende rol? Waar het langzaam vastloopt in patronen die misschien niet meer nuttig zijn? Dan is het tijd om het bedrijf zichzelf opnieuw uit te laten vinden. Met name op de weg terug naar het vrije handelen, de curve van de stippellijn, zit het toekomstpotentieel.

Als ondernemer kun je jezelf de volgende vragen stellen om deze ‘bocht’ te maken:

  • Waar zie jij kansen in de markt?
  • Zijn er nieuwe marktconcepten te bedenken?
  • Wat kun je leren van voorgaande transities?

Vastgelopen? Neem de tijd om van koers te veranderen!

In een crisis worden vaak de beste ideeën geboren. Daarbij is het wel belangrijk om jezelf de tijd te gunnen. Om goed naar de mogelijke vervolgstappen te kijken. Om iedereen erbij te betrekken. En om buiten de gebaande paden te denken. Welke stappen zijn nodig om het ecosysteem van jouw bedrijf weer te laten bloeien?

Verandering is spannend

Verandering en weerstand gaan onherroepelijk samen. Verandering is spannend, je weet van tevoren nooit precies wat het effect is van een verandering. Resultaten zijn moeilijk te voorspellen, zeker als de wereld om je heen ook verandert. Het natuurlijke gevolg hiervan is weerstand. Een pavlov-reactie die heel menselijk is. Waarom zou je het eigenlijk anders gaan doen? Je doet het al jaren of misschien al generaties op deze manier… Kan alles niet bij het oude blijven? Stap over je weerstand heen. Diep van binnen weet je best dat het anders moet. De wereld waarin jij en je bedrijf zich bevinden is al namelijk al veranderd.

Neem een moment om elkaar te bevragen

De tijdsgeest daagt je uit om kritisch naar zowel jezelf als je onderneming te kijken. En met de feestdagen voor de deur, is er vast een moment om hier samen met je dierbaren eens verder over te filosoferen. Achteroverleunend, met de benen op tafel, reflecteren, van een afstand naar je bedrijf kijken. Welke (kleine) aanpassingen kun je in het ecosysteem van je onderneming doen, om in 2022 succesvol te gaan oogsten?

Bij Movaeres hebben we voor onze relaties een kaartspel gemaakt. Met alle vragen die je tijdens zo’n BOT (Benen-Op-Tafel) overleg aan elkaar zou kunnen stellen. Neem een moment de komende weken om er eens rustig met elkaar over te praten!
 

Kaarten Benen Op Tafel overleg

 

Contact

Wat vond je van dit artikel?

□   Dit wist ik al, ik heb mezelf al opnieuw uitgevonden!
-> Top! Ga zo door.

□   Hier wil ik meer over lezen!
-> Vraag voor onder de kerstboom het boek ‘Crisis en Vernieuwing’ van David K. Hurst.

□   Ik ben geïnspireerd, maar kan nog wel wat hulp gebruiken...
-> Kijk eens naar onze opleiding grensverleggend ondernemen [link]


Of... neem contact met ons op.