Persoonlijk leiderschap in familiebedrijven

Persoonlijk leiderschap binnen familiebedrijven begint bij jezelf. Het is weten wat jij in de wereld hebt te zetten met jouw kwaliteiten en competenties. Het is weten of jouw drive past bij de missie van het familiebedrijf. Dan versterk je elkaar en is het zoeken welke bijdrage je kunt en wilt leveren. Past het familiebedrijf bij jou en pas jij bij het familiebedrijf?
 

 

Vanzelfsprekendheden

Ieder mens is anders, ieder familiebedrijf is anders. Samenwerken in een familiebedrijf vraagt om goede onderlinge relaties en heldere communicatie over wat je van elkaar verwacht. Wie uit het 'nest' komt, heeft dezelfde normen en waarden en kent de vanzelfsprekendheden van het familiebedrijf. Wie erbij komt, heeft zich onbewust aan te passen aan de heersende cultuur en loopt tegen de vanzelfsprekendheden van het familiebedrijf  aan. Zelf zie je de vanzelfsprekendheden niet, dus heb je het er niet over. En dat is juist het gevaar.

 

Past het bedrijf bij jou?

Wanneer jij bij het familiebedrijf past en het familiebedrijf bij jou, dan is er ruimte voor persoonlijke groei. 

  • Wat streef jij na? Wat is jouw doel en ambitie? Wat is het doel van de anderen?
  • Wat streeft het bedrijf na? Wat is de missie en visie van het bedrijf? Wat is de bijdrage aan de markt en leefomgeving?
  • Past het bedrijf bij jou? En pas jij bij het bedrijf? Wat wil en kun jij bijdragen? Wat dragen anderen bij? Waar versterk je elkaar? Waar loop je elkaar voor de voeten?
  • Welke positie heb je of neem je in? En neem je die positie ook voluit? Waar ontstaat verwarring tussen jouw positie in het gezin en je positie in het bedrijf?
  • Waarin zit jouw persoonlijke groei? En is daar ruimte voor? Kun jij doen wat je moet doen?
  • Welke confrontatie heb je met jezelf aan te gaan in jouw leiderschap?  Wat zijn jouw eigen vaste patronen? Hoe kom jij het best tot je recht en wat heb je te leren?

 

Wanneer er ruimte is voor jouw persoonlijke groei, maak jij het bedrijf sterker en het bedrijf jouw. Je draagt niet alleen bij aan je persoonlijke groei, maar ook de groei van het bedrijf en andere mensen die daarin werkzaam zijn. Anderen groeien met jou mee en worden ook door jou uitgedaagd. Je weet elkaar te versterken en samen door te groeien. Dan weet je elkaar te versterken.

 

Meer weten

Nieuwsgierig naar hoe jij je persoonlijk leiderschap binnen het familiebedrijf kunt versterken? Neem contact met ons op.

Bel ons 0486 – 422 322 of mail ons info@movaeres.nl.