Programma Jong Ondernemerschap

 

De toekomst is van jou!

Het programma zet je ook buiten de zes leerblokken aan het werk.   Je krijgt dialoogkaarten me naar huis om thuis het gesprek met je mede ondernemers en familieleden te voeren, zodat ook zij worden meegenomen in jouw plannen. Tussen de blokken door bezoek je elkaars bedrijven en bespreek je met elkaar elkaars plannen. Je krijgt de beschikking over een eigen ondernemerschoach die je in twee gesprekken helpt jouw plan verder scherp te krijgen. Zo bouw je met meerdere partijen aan een toekomstplan dat bij jou en jouw toekomst past.

 

Deze opleiding wordt je aangeboden door de ABAB en BAJK. Om deel te nemen stuur je een motivatiebrief met waarom het voor jou belangrijk is om in jouw toekomstig ondernemerschap te investeren. Je kunt natuurlijk ook met een groep mede ondernemers en/of netwerkpartners zelf deze training aanvragen bij Movaeres.

 

De deelnemers, ieder met zijn eigen blik op de toekomst!

 

Bijeenkomst 1 - Jij als ondernemer 

Familiedialoog: leer jezelf en je mede-ondernemers leren kennen en waar jullie familliebedrijf echt over gaat

Ondernemerschap begint bij jezelf: wie ben jij en wat heb jij in de wereld te zetten? Waarom wil jij ondernemer worden en waarom dit bedrijf? Met de IKTO persoonlijkheidstest krijg je inzicht in jezelf en anderen.
Wie een familiebedrijf overneemt, neemt ook familiewaarden over en komt met de familieleden om tafel. Ook zij hebben een beeld van de toekomst van het bedrijf, ook zij hebben verwachtingen. Het tijdig op tafel krijgen van ieders verwachtingen voorkomt veel frustraties in een latere fase. Naast de persoonlijkheden brengen we de dynamieken in het familiebedrijf in beeld.
>> Lezing kracht van ondernemerschap door van den Boomen (BAJK voorzitter)  en Ineke Couwenberg (ABAB)

 

Bijeenkomst 2 - Een wereld in beweging - wat draag jij bij?

Ambitiedialoog: waar liggen kansen voor jouw  ambities en jouw  onderneming

De toekomst is van jou? Maar in welke toekomst stap jij? Waar heb je al gekeken in de wereld en waar zie jij mogelijkheden? En waar moet je misschien nog gaan kijken? Dat er in de agrarische sector veel in beweging is, is wel duidelijk. Je kunt niet meer klakkeloos het verdienmodel van je ouders overnemen. Daarvoor zijn er te veel veranderingen en transities gaande. De een heeft het over een drievoudige crisis: economisch - ecologisch - sociaal. De ander heeft het over drievoudige mogelijkheden. Kijk in de wereld om je heen en wat er gaande is. Dan kun je je oriënteren op wat jouw bijdrage zal zijn.

>> We gaan proeven aan de vele foodinnovaties en mogelijkheden van jouw bedrijf op Strijp S met Chef Eurlings.

>> En het Forward Farming Congres geeft je nog meer onverwachte invalshoeken.

 

Bijeenkomst 3 - Hoe wil jij jouw bedrijf vormgeven?

Routedialoog: Met welk verdienmodel wil jij je bijdrage leveren en hoe vertaal jij dat naar jouw businessmodel

Wanneer je jezelf kent en de mogelijkheden in de markt is het aan jou om een keus te maken voor een passend verdienmodel. Wat wil je in de wereld zetten? Waar wil je aan bijdragen? Waar liggen mogelijkheden?

Elke tijdsgeest heeft een andere vorm nodig, de wereld staat immers niet stil. Ook jullie bedrijf niet. En jouw toekomstig verdienmodel  kan wel eens afwijken van het verdienmodel dat je nu overneemt. Omdat dat beter bij jou past en/of omdat dat beter bij de vraag uit de markt past. 

>> Waar liggen innovatiemogelijkheden voor jouw bedrijf met Janmar Katoele (Wadudu)

 

Bijeenkomst 4 - Vertaling van jouw plannen naar concrete stappen

Managementdialoog: jouw doelen omzetten in actiepunten voor het realiseren van jouw toekomst

Weten wie je bent, wat je kunt en wat je wilt: dan is het aan jou om de laatste stap vorm te geven. Wat ga jij doen en hoe ga jij jouw onderneming inrichten. We vertalen jullie businessmodel en strategie in concrete actiestappen om je eigen doelen te kunnen bereiken. Je richt je eigen dashboard in om de voortgang te kunnen bewaken. Daarmee schrijf jij je eigen ondernemersplan op 1 A4. Dat geeft sturing en houvast voor de komende jaren. Zo werk jij aan jouw toekomst.
>> Je werkt aan je eigen plan op 1 A4.
 

Bijeenkomst 5 - Inzicht in financierbaarheid

Hoe overtuig je jouw financiers van jouw ambities?

Grootse dromen zijn mooi, ze moeten ook nog werkelijkheid kunnen worden. Jullie acteren in een kapitaals intensieve sector. Met inzicht in de technische en financiele cijfers weet je of jouw koers realistisch en financierbaar is. Anders begin je niets. Waarop leg jij de prioriteiten en wat zijn dan jouw parameters om op koers te blijven?

Om je onderneming te financieren zijn vaak externe financiers nodig? En dat zijn niet alleen banken. Welke rol krijgen deze financiers en hoe betrek jij ze in jouw plannen dat ze niet alleen financieren maar ook ambassadeur worden van jouw ondernemersdroom?

>> Specialisten van Rabo Nederland, ABNAmro, Crowdfunding, RVO en ABAB geven je inzicht in hoe je financiers meeneemt om jouw ambities mogelijk te maken. 
 

Bijeenkomst 6 - De toekomst van jou en jouw bedrijf

Je plannen presenteren aan jullie eigen mede-ondernemers
In de laatste bijeenkomst gaan we onszelf presenteren. Je maakt niet alleen je eigen plan, je geeft met elkaar een presentatie over de belangrijkste elementen van ondernemerschap. Daarvoor nodigen we jouw mede-ondernemers uit, zodat ook zij worden betrokken en je thuis de doorvertaling kunt maken. Immers samen met hen ga jij jouw toekomst vormgeven of van hen het stokje overnemen.

>> Het is nu aan jou om jouw toekomstplan waar te maken!

 

Geïnteresseerd?

Meld je aan via info@movaeres.nl