Inspiratie opdoen in Brazilië

Brazilië,  een land van plenty mogelijkheden en plenty moeilijkheden. In een week van politiek onrust hebben we met de deelnemers van Grensverleggend Ondernemen een inspirerende rondtocht gemaakt langs grote steden, bijzondere ondernemers, de foodindustrie en markten in de staten Saõ Paulo, Paraná en Rio de Janeiro.  

 

Onze eye-openers in Brazilië

Hieronder delen we onze eye-openers tijdens deze trip. Een waaier aan bedrijven en inspiratie voor elke ondernemer! Wil jij ook blik verbreden en eens over je eigen grenzen kijken? Schrijf je in: Leergang Grensverleggend Ondernemen

Brazilië , april 2016


Land of plenty

Brazilië is een land of plenty: plenty grond, plenty zon, plenty water en plenty arbeid. Door een verdere ontwikkeling van tropische landbouwgewassen maakt Brazilie een enorme sprong als agrarisch producent. Het klimaat brengt de mogelijkheid van 2 tot 3 gewasopbrengsten per jaar, afhankelijk van de regio. 

>> Lees verder: Plenty mogelijkheden en plenty moeilijkheden

 

Vele ondernemersstrategieën en wedden op meerdere paarden

Wat opvalt tijdens de reis is dat iedereen op meerdere paarden tegelijk wedt. Het politieke en economische klimaat is te kwetsbaar om op één markt in te zetten. De basis is veel grond en akkerbouw, de strategieën variëren van marktmacht creëren, samenwerking, nichemarkten, optimalisatie tot innoveren. Het belangrijkste is dat je koers past bij jou als ondernemer.

>> Lees meer over de ondernemersstrategieën


De bloemenveiling gaat digitaal

De tijd van alles voor de klok lijkt voorbij. "We investeren niet meer in een tweede hal maar in een veiling online." Wat fysiek blijft is de logistiek en financiële afwikkeling. De uitdaging van een sluitend tracking en tracing van elke bak en kar en direct betalen bij de kassa  zijn gerealiseerd. "Laat je niet tegenhouden door: dat kan hier niet."

Directeur André van Kruissen, Veiling Holambra   >>website


Je bedrijf managen zonder managers

Veel managers vinden zichzelf zo belangrijk dat ze voor een ander gaan beslissen hoe zij het werk moeten doen. Daarmee haal je de kracht uit mensen. Wanneer mensen zelf hun doelen mogen stellen en hun eigen verbeterpunten identificeren, zijn ze veel gemotiveerder en weet je meer
van hun kwaliteiten te benutten. Dat maakt veel management overbodig.

>> Lees verder:  Nieuw management door Kees Schoenmaker, Terra Viva 


Opnieuw starten is nog steeds mogelijk

Starten doe je hier door een stuk grond te kopen en te durven. Iets doen wat anderen nog niet doen. Beginnen met een onbekende soort maakt je wel uniek, alleen de klant weet je niet meteen te vinden. Dat duurt even.
Het gaat steeds beter.  En ja wie voor zichzelf begint betaalt veel.

Richard Wiemeersch, Máxima Flores

 


We staan nu voor de groeifase efficiency

We gaan veel meer automatiseren, het makkelijker maken. Hier moet het eerst nog intensievier, zodat we tegen lagere kosten kunnen produceren. We richten ons op efficiency en groei. Met de eigen handel houden we zicht op de marktprijzen en blijven we scherp in ons eigen ondernemerschap.

Elvis Klein Gunnewiek, Rancho Raizes   >> website

 


Kansen zien, durven, volharden en overdragen

Brazilianen en Nederlanders lijken ergens op elkaar. In samenwerking begrijpen ze elkaar. Mensen werken hard, zijn altijd hier vrolijk en blijven optimistisch. De samenwerking met Brazilianen maakt veel Nederlandse ondernemers succesvol. Wat de Nederlanders doen is: kansen zien, durven, volharen en overdragen.

>> Lees verder over de ondernemersstrategie van Renee van der Groot, koffieplantage Fazenda Harmonia


Familia pro Familia 

Het coöperatief denken en samenwerken van 2.500 families brengt eten van familiebedrijven naar families. Dit is de grootste coöperatie in Brazilië voor zuivel, biggen en varkensvlees, bonen en tevens feedfactory. De coöperatie vangt de prijsschommelingen van haar leden op. De uitbetaling is 10% boven de kostprijs.  

Willem Bouwman, vice-voorzitter coöperatie Castrolando Agroindustrie  

>> website  


Je moet blijven innoveren om voorop te blijven

"Varkens en kippen houden kan iedereen. Wij voeren onze varkens pizza-afval waar we ook nog voor betaald krijgen. En het is prima voer dat anders het milieu in gaat." Deze ondernemer bouwt zijn eigen installaties en machines, de werkplaats is het hart van zijn bedrijf.

Jan Haasjes, Chacara Marujo   >> website

 


Perfectie tot in de skybox

Dit melkveebedrijf met 125 melkkoeien had als eerste in de staat Paraná een melkrobot in gebruik. Een ondernemer die gaat voor perfectie en beheersbaarheid. Hij levert aan de coöperatie en krijgt 10% meer dan de gemiddelde kostprijs van de coöperatie. De marktschommelingen worden zo door de coöperatie opgevangen.

Armando Rabbers, Fazenda ARM Genética


Historie als de toeristische trekpleister van Paraná

Als eerbetoon aan de vorige generatie is in Carambei het Parque Historice opgericht. Inmiddels is het park de derde toeristische trekpleister van de staat Paraná. Het park is gericht op  de ontstaansgeschiedenis van de regio vanaf 1911 en de rol van Nederlandse emigranten. Een paral voor de staat Paraná.

Dick Carlos de Geus, Parque Histórico de Carambei   >> website

 


Een bedrijf kun je alleen maar runnen als je het kunt overzien

"We zijn altijd wel bezig en hebben veel geprobeerd. We hebben veel tegenslagen gehad. Nu zitten we in een up. We zijn bonen en granen gaan drogen als vriendendienst omdat de coöperatie dat niet deed. Dat bleek gouden business."

Geraldo Slob, Fazenda Aurora  

 


Doorzaaien tegen erosie

"Het werkt hier niet om te ploegen. De erosie slaat dan veel te erg toe." Franke heeft als eerste het doorzaaien uitgevonden en houdt over de hele wereld lezingen over hoe je op deze manier erosie tegen kunt gaan.

Franke Dijkstra, Fazenda Frank'Anna 

 

 


De markthal in Curitiba

In deze provinciestad van 5 miljoen inwoners zien we alle producten van het land weer terug. Een markt waar je veel kunt proeven, exotische geuren kunt opsnuiven en je ogen de kost geeft. Een aantal producten van ondernemers die we eerder bezocht hebben zien we hier weer terug. Mensen bezoeken deze markt voor de extra smaak en diversiteit in het aanbod.


Britse held en levende legende van een favela in Rio

Dat het anders kan in de favela laat Bob Nadkarni zien. Hij weet met zijn kunst en persoonlijkheid vele mensen in de favela te motiveren om iets te gaan doen en te stoppen met de criminaliteit. Met zijn schilderkunst, maandelijkse jazzfeesten,  The Maze hotel in 'Gaudi' achtige bouwstijl in de favela heeft hij een businessmodel 'from zero accountancy'.

>> Lees verder over aanpak van Bob Nadkarni, The Maze Rio

 


De deelnemers van deze studiereis zijn Joris Kuijpers, Leo StokerFrank de Rond, Paul Vossen, Albert Willemsen en Nijswin van Zuilen.

 

Deze ontdekkingsreis is samengesteld in een samenwerking van Agro Reis Academie met Dick Carol de Geus van Cooptur in Brazilië. Onze gids was de geweldige Douwtje van Westering Machado, die ons leidde langs een grote diverisiteit aan ondernemers en bedrijven.  De openheid van de ondernemers en gastvrijheid heeft ons verschillende eye-openers gegeven.  Veel dank allemaal, namens de hele groep.