Op zoek naar een nieuwe koers

Jan Mulder zoekt een nieuwe richting voor de toekomst. Hij is succesvol met zijn bedrijf maar begint nu toch te twijfelen. Tot nu toe wist hij precies wat hij wilde om zijn bedrijf verder uit te bouwen. Maar nu de 50 in zicht komt, komen ook de vragen van: 'Hoelang?' en 'Waarvoor nog?' in beeld.

 

 

Jan Mulder op zoek naar een nieuwe uitdaging

 

Tot vijf jaar geleden had Jan zijn koers helder. Nu begint hij te twijfelen.

 

Waar doe ik het voor? Moet ik wel of niet grote investeringen doen? Wat als ik een opvolger heb? Wat als ik geen koper heb? Over vijf jaar moet ik beginnen het bedrijf losser te laten.

Jan is niet de enige ondernemer die rond de vijfstigste met deze vragen rondloopt. Veel ondernemers stellen zich deze vraag vroegtijdig. Wanneer je einddoel is bereikt, moet je opzoek naar een opvolger en een nieuwe uitdaging.

 

Op mijn vijftigste verjaardag heb ik besloten om met 57 te stoppen. Daar moet je vroegtijdig op sturen, zodat je de directie jong en fris houdt en niet te veel wijsgeworden mannen bij elkaar hebt. Ik had mijn einddoel bepaald en moest dus op zoek naar een opvolger.

>> Lees meer over Abel Slippens en generatiewisseling

Veel ondernemers weten wel hoe ze een bedrijf moeten opbouwen en succesvol te maken. Wat ze niet weten is hoe het over te dragen of af te bouwen. De uitdaging waar je onvermijdelijk voor komt te staan. En ieder doet dat op zijn eigen manier.

 

Vier exit stijlen van ondernemers

Iedere succesvolle ondernemer verkoopt eenmaal in z’n leven het bedrijf. Maar je leiderschapstijl is veelzeggend over de manier waarop jij de deur achter je dicht doet.

Er zijn grofweg vier leiderschapstijlen bij ondernemers, met ieder een eigen opvallende manier van afscheid nemen van het bedrijf.

  • De monarch kan zich geen leven zonder het bedrijf voorstellen en moet vaak worden gedwongen het bedrijf over te dragen.
  • De generaal vindt het loslaten van macht en leiderschap de grootste frustratie. Hij draagt 'schijnbaar' over en saboteert het overnameproces door niet echt los te laten.
  • De ambassadeur weet wanneer zijn tijd gekomen is en pakt na zijn vertrek de ondersteunende en adviserende rol of als mentor.
  • De gouverneur realiseert zich dat het bedrijf een nieuwe impuls vraagt en heeft weinig moeite me de wisseling van de wacht. Hij vindt wel een nieuwe klus.

Deze stijlen komen uit het ondernemersboek Hoe verkoop ik mijn bedrijf?  Geen makkelijk klus. Wel een waar iedere ondernemer voor komt te staan.

 

Een nieuwe weg zoeken

Je bedrijf loslaten is niet makkelijk. Vaak ben je je eigen bedrijf. Je kunt je geen leven zonder voorstellen. Toch komt voor iedereen dat moment. Dan is het belangrijk om te realiseren wat jouw bedrijf voor jou heeft betekend. Wat heeft jouw bedrijf jouw gebracht in het leven? Waar kijk je met genoegen op terug? En hoe dierbaar is dat voor jou in het leven?

 

Wanneer je dat vast kunt pakken, kun je het ook makkelijker loslaten. Dan kun je op zoek gaan om op een andere manier deze betekenis vorm te geven. Ieder doet dat op zijn eigen manier: een nieuw bedrijf starten, collega ondernemers vooruit helpen, in het vrijwilligerswerk in de regio, een stille stimulerende kracht achter hebt bedrijf blijven, etc. etc. Dan weet je met je ervaringen als ondernemer opnieuw een positieve bijdrage te leveren. Dan kun je je toekomst buiten het bedrijf opnieuw vorm gaan geven.

 

Wil jij, net als Jan Mulder met een groep gelijkgestemde ondernemers die hun sporen reeds verdiend hebben kijken hoe je de toekomst verder vorm kunt geven nu je het bedrijf losser moeten laten? Neem dan contact met ons op.

 

Meer weten

Bel 0486 - 422 322 of mail info@movaeres.