F-A-R-M development

 

De ontwikkeling van jouw ondernemerschap begint bij jouw als ondernemer. De onderneming kan zover groeien als jij als ondernemer kunt groeien. Anders groeit het bedrijf jou voorbij, en dat werkt niet. Daar word jij niet gelukkig van en het bedrijf niet succesvol. Hoe blijf jij de groei van het bedrijf voor?

 

F-A-R-M development

Movaeres is sinds 1978 betrokken bij de ontwikkeling van ondernemerschap binnen familiebedrijven. Vier vragen staan daarin steeds weer centraal:

  • Familie: Wie zitten er aan tafel? Wie zijn betrokken? Wat zijn de persoonlijkheden en hoe werken die samen? Waarin kun jij jezelf verder ontwikkelen?
  • Ambitie: Waarom dit bedrijf? Wat is ieders ambitie, wat is jullie unieke bijdrage? Wat zie je aan mogelijkheden in de veranderende wereld? Hoe kijk je verder? Of loop je tegen de beperkingen aan van het oude groeimodel?
  • Route: Hoe geven jullie het bedrijf vorm? Wat kan? Wat is een passend businessmodel en toekomststrategie bij de fase van jullie onderneming in de veranderende markt?
  • Management: Wat gaan jullie doen? Wie doet wat wanneer? Hoe geef je leiding en sturing in iedere fase van de onderneming? Hoe krijg je je mensen mee in de continue verbetering en vernieuwing?

 

In de opleiding staan deze vier vragen centraal. Het geheel wordt samengevat op één A4. Dat helpt je in de dagelijkse beslommering om de koers vast te houden.

 

Je eigen route kiezen

We leren je je eigen route te kiezen als ondernemer en niet klakkeloos het verdienmodel van de vorige generatie voort te zetten. Veel ondernemers passen eigenlijk beter in een ander verdienmodel dan hun ouders. Weten wat bij jou past als type ondernemer en wat het bedrijf van jou nodig heeft. Dan kun kiezen. Is het verdienmodel zo in te richten dat jij met  jouw stijl het bedrijf aanpast of weet jij je zo aan te passen dat jij met jouw kwaliteiten het huidige verdienmodel sterker kunt maken? Beide sporen kunnen. Dat is een belangrijke basis voor jouw plezier en succes als ondernemer. Met de IKTO OndernemerCheck krijg je inzicht in je eigen en elkaars voorkeuren.

 

In dialoog met je familie

Veel ondernemers van familiebedrijven ondernemen niet alleen. Afstemmen van wat jij leert met jouw medeondernemers is daarom belangrijk. De dialoog met elkaar aangaan binnen je eigen familie is niet altijd eenvoudig. Je hebt verschillende persoonlijkheden, met ieder je eigen inzichten en visie en je hebt allemaal een andere betrokkenheid of belang. Naar elkaar willen luisteren en elkaar respecteren is cruciaal. De vanzelfsprekendheden en ook verschillen onder ogen willen zien. Dat is het vertrekpunt van een succesvolle samenwerking of bedrijfsovernametraject. 
 

Dialoogkaarten en het stokje overdragen

Om met elkaar in het familiebedrijf goede gesprek aan te gaan en thuis ook door te laten gaan heeft Movaeres de F-A-R-M dialoogkaarten ontwikkeld. Daarmee kunnen ouders en opvolgers ook met elkaar thuis verder in dialoog. Door eens per jaar de vragen uit de dialoogkaarten weer eens aan elkaar te stellen, krijg je (weer) aandacht voor elkaar en ieders ideeën over de toekomst. Die veranderen nog een tijdje. Zo kunnen jullie samen de keuzes maken voor de toekomst van het familebedrijf en van beide generaties. Zo dragen jullie de kracht en waarden van jullie familiebedrijf over naar de volgende generatie.    

 

F-A-R-M dialoogkaarten

Wil je ook samen in gesprek met de vier dialoogkaarten:

Neem dan contact met ons op.  Meer informatie: info@movaeres.nl