F-A-R-M development

 

Het begeleiden van familiebedrijven is dienstbaar zijn aan wat er werkelijk toe doet voor de klant. En dat is meer dan de onderneming. De ontwikkeling van ondernemerschap begint bij de ondernemers en betrokken familieleden: wat hebben zij in deze tijdsgeest in de wereld te zetten? De onderneming kan zover groeien als de ondernemer kan groeien. Anders groeit het bedrijf de ondernemer voorbij, en dat werkt niet. Daar wordt hij niet gelukkig van en het bedrijf niet succesvol. Hoe blijft de ondernemer de groei van het bedrijf voor? En hoe draag jij daar vanuit jouw positie als adviseur aan bij?

 

F-A-R-M development

Movaeres is sinds 1978 betrokken bij de ontwikkeling van ondernemerschap binnen familiebedrijven. Vier vragen staan daarin steeds weer centraal:

  • Familie: Wie zitten er aan tafel? Wie zijn betrokken? Wat zijn de persoonlijkheden en hoe werken die samen? Waarin kunnen zij zichzelf verder ontwikkelen?
  • Ambitie: Waarom dit bedrijf? Wat is ieders ambitie, wat is ieders unieke bijdrage? Wat zien zij aan mogelijkheden in de veranderende wereld? Hoe leer je ze verder te kijken? Of lopen ze tegen de beperkingen aan van het oude groeimodel? Waar wordt er dan niet op geschakeld?
  • Route: Hoe geven zij het bedrijf vorm? Wat kan, wat kan niet? Wat is een passend businessmodel en toekomststrategie bij de fase van deze ondernemers en deze onderneming in de veranderende markt?
  • Management: Wat gaan ze doen? Wie doet wat wanneer? Hoe geven ze leiding en sturing in iedere fase van de onderneming? Hoe krijgen ze hun mensen mee in de continue verbetering en vernieuwing?

 

In de opleiding Systemisch Adviseren van Familiebedrijven leren we jullie de vragen te stellen vanuit deze vier ondernemersvragen, hoe die met elkaar samenhangen en wat daar mogelijk speelt. De werkelijke vraag wordt vaak niet gesteld omdat ze die zelf niet kunnen zien. Wat is er werkelijk aan de hand? Hoe vraag je door, ook als het spannend of pijnlijk is? Wat zijn signalen die er toe doen? En hoe krijg je de echte vragen boven tafel? We leren te kijken naar de dilemma's van de verschillende systemen in familiebedrijven: familie - bedrijf - markt - maatschappij en geven je handvatten om dit aan te kaarten.

 

Veranderingen realiseren

In de opleiding kijken we naar veel voorkomende patronen in familiebedrijven en hoe deze doorbroken kunnen worden. Van jou als adviseur vraagt dat ook om breder te leren kijken en hetzelfde pad te hebben gelopen, alvorens je een ander hierop kunt begeleiden. Daar waar jezelf niet geweest bent, heb je geen weet van het bestaan. De vragen uit de dialoogkaarten gelden ook voor jezelf en de manier waarop jij je keuzes hebt gemaakt. Wanneer je die herkent, zie je meer en kun je verder uitzoomen.

 

Je rugzak vullen om hem vervolgens naast je neer te zetten

Veel ondernemers van familiebedrijven ondernemen niet alleen. Met de hele familie het gesprek aangaan over wezenlijk vragen is niet altijd eenvoudig. We leren je te werken in deze complexe dynamiek. We geven je instrumenten die je ondersteunen, maar ook om deze weer opzij weet te zetten als er meer aan de hand is. Geen enkel instrument dekt de lading. We vullen je rugzak met diverse manieren van kijken. We leren je het effect van jouw aanwezigheid en de positie die je onbewust inneemt. We leren je te zien dat je voor je het weet een taak op je hebt genomen die niet de werkelijke opdracht is. 
 

IKTO OndernemerCheck 

Met de IKTO OndernemersCheck krijg je zicht op persoonlijkheden en voorkeuren voor verdienmodellen. Het geeft handvatten voor hoe mensen in elkaar zitten en hoe ze samenwerken. Het geeft aan welk verdienmodel meer en minder past en wat nodig is om de stijl van ondernemer passend te maken bij het verdienmodel of andersom. Beide zijn goede keuzes, zolang ze maar bij elkaar komen. Anders krijgt de ondernemer op lange termijn geen plezier in het ondernemerschap.

>> www.ikto.nl

 

Dialoogkaarten 

Om met de ondernemres in het familiebedrijf het goede gesprek aan te gaan en ook door te laten gaan als je weg bent als adviseur, heeft Movaeres de F-A-R-M dialoogkaarten ontwikkeld. Daarmee kunnen familieleden met elkaar thuis verder in dialoog. Door eens per jaar de vragen uit de dialoogkaarten weer eens aan elkaar te stellen, krijg je (weer) aandacht voor elkaar en ieders ideeën over de toekomst. Zeker in fase van overname veranderen die nog wel eens, maar ook bij veranderingen in de markt. Zo kun je samen met jouw klant de keuzes maken voor de toekomst van het familebedrijf en van beide generaties. 

 

Meer weten

​Neem dan contact met ons op via 0486 -422 322 of  info@movaeres.nl