Veel gelezen artikelen over ondernemerschap

Koers houden in elke fase

We schrijven een boek: Koers houden in elke fase van jouw ondernemen, in de context van familiebedrijven. Het geeft inzichten in de ondernemers-dilemma's en hoe die in elke fase van je ondernemerschap spelen. Het vergroot je keuzevrijheid om te handelen als ondernemer. Het geeft je inspiratie om verder te komen, om het anders toe doen als dat nodig is. 

>> Een voorproefje om ons ondernemersjubileum coronaproof te vieren 

Verder zonder vee? Maar wat den wel?

Groei in de veehouderij brengt niet langer voor iedereen het toekomstperspectief. Maar wat dan wel? De vraag waar vele  boeren mee worstelen. Veel ondernemers willen wel naar een kringloop landbouw maar weten niet hoe. Het bestaande sectorsysteem heeft ze nog in de greep. Hoe kom je hier uit? juni 2020

>>  Verder zonder vee? Kan dat?

Nederland loopt vast, wat nu?

De agro & food lijkt een nieuwe maatschappelijke opdracht te krijgen. In het effectief produceren van zoveel mogelijk voedsel lopen we vast. Gezondheid van de mens door gezond voedsel en ruimte voor rust en recreatie worden de nieuwe maatschappelijke opdracht. Kansen genoeg. 

november 2019

>> Anders denken, anders doen, anders organiseren

Een hechte club die elkaar scherp houdt

De leergang Grensverleggend Ondernemen stopt niet na de afronding. We zoeken elkaar nog regelmatig op om elkaar scherp te houden, wat je verdienmodel ook is. Deze keer bij Joris van Kuijperskip.

september 2019

>> Lekker eten voor iedereen

Grenzen verleggen met Nederlandse ondernemers

Onderdeel van de Leergang Grensverleggend Ondernemen is altijd een reis om over grenzen te kijken, in de keuken van agrarisch ondernemers in een ander land. Dit jaar gingen we naar China. Wat schuilt er achter de façade? 

juli 2019

>> Uitdagingen overwinnen in China

Als routines niet meer werken

We zijn routine dieren en bouwen graag voort op oude successen. Soms al generaties lang. Maar wat als deze niet meer werken? Wat als de markt wat anders van ons vraagt? 

april 2019

>> Wat staat je dan te doen?

Ben ik wel de juiste leider voor de volgende stap?

Veel ondernemers streven groei na. Maar ben ik wel het juiste type voor de volgende stap? Wat vraagt dat van mij? En wat zijn de valkuilen en uitdagingen?

Radiointerview bij BNR

december 2018

>> Welk type leider moet jij zijn om het bedrijf te laten groeien?

Hoe studenten vanuit dialoog het stokje overnemen

Met je ouders in gesprek gaan en blijven. Dat was het doel drie studenten van de Aeres Hogeschool Dronten. Samen met Movaeres hebben zij een bijzondere invulling gegeven aan Bedrijfsovernamedag met behulp van de F-A-R-M dialoogkaarten.

mei 2018

>> Vanuit dialoog het stokje overnemen 

Generatiewisselingen in familiebedrijven

Een familiebedrijf zit voortdurend in de 15 tot 20 jarige cyclus van generatiewisselingen. Dat houdt het bedrijf scherp en bij de tijd. Elke fase vraagt weer wat anders van jouw ondernemerschap. Hoe neem of draag jij het stokje (straks) over?

maart 2018

>> Het stokje overdragen

In welk verdienmodel pas jij?

Veel opvolgers in familiebedrijven nemen het verdienmodel van de ouders klakkeloos over. Slechts bij 30% heeft dit model ook de voorkeur. Hoe zit dat bij jou?

December 2017

>> In welk verdienmodel stap jij? En past dat bij jou?

Miscommunicatie in het familiebedrijf

In familiebedrijven lopen familie - bedrijf en eigendom in dezelfde personen door elkaar heen. Bron van veel verwarring en miscommunicatie. Hoe los je deze verwarring op?

December 2017

>> Ontwarren van verschillende belangen

Leren van je medewerkers

Je medewerkers betrekken bij de groei van je bedrijf geeft veel betrokkenheid en een verbetert het functioneren van je team en organisatie. Wil jij ook je potentie vergroten van je bedrijf?

Oktober 2017

>> Wat kun jij leren van je medewerkers?

Groeimogelijkheden in ondernemerschap

Wie wil groeien als ondernemer krijgt met zichzelf te maken. Niet de financieringen, niet de vergunningen maar jouw ondernemerschap bepaalt immers voor een groot deel de groeimogelijkheden van je bedrijf.

Juli 2017

>> Welke kwaliteiten van ondernemerschap wil jij ontwikkelen

team leidinggeven teamwork

De uitdaging van deze tijd aangaan

We hoeven niet de grootste te worden, maar we willen wel de beste blijven. We zien in de markt een verschuiving in ons voordeel, weg van alleen veel vlees voor weinig geld. Dat gaat langzaam, maar dat is niet erg, een bedrijf kan ook niet te snel groeien. Ik blijf nog steeds groeien in alle uitdagingen van het  ondernemerschap die deze tijd te bieden heeft. Juni 2017

>> Hoe Frank de Rond van Livar zichzelf scherp houdt

Richting en focus houden voor jouw toekomst

Wie zijn eigen plan op 1A4 maakt zet de koers en richting uit en weet jaarlijkse doelen te realiseren. Dat geeft sturing aan het bedrijf, helderheid voor de medewerkers en plezier in het ondernemen.

Januari 2017

>> Hoe krijg je jouw bedrijfsplan op één A4

Inspiratie opdoen in Brazilië

Land of plenty mogelijkheden en plenty moeilijkheden. Wat opvalt is dat de succesvolle Braziliaanse ondernemers wedden op meerdere paarden. 

april 2016

>> Lees onze belangrijkste eye-openers

De groei van je bedrijf voorblijven 

Veel ondernemers streven groei na. Maar ben je je wel bewust van de consequenties? Voor je het weet groeit je bedrijf jou voorbij. Jouw onderneming kan maar niet verder groeien dan jouw ondernemerschap. 

februari 2016

>> Jezelf blijven in elke fase van je onderneming

Durf het anders te doen

Hoe vaak heb jij jezelf dit jaar verrast? Hoe vaak ben jij voor jezelf gaan staan? Voor wat echt belangrijk is? Een goed voornemen: Verdoe je tijd niet aan onbenulligheden.

december 2015

>> Durf jij het anders te doen?

Conflict als geschenk

Veel conflicten verzanden in 'welles - nietes' en vasthouden aan eigen standpunten. Zo raak je elkaar kwijt. Naast vechten of vluchten is er een 3e manier om conflicten te benaderen. Stephen Covey schreef hier over.

november 2015

>> Conflict als geschenk

Ondernemen met je familie: Hoe doe je dat?

Het samen ondernemen wordt je met de paplepel ingegoten. Je hebt aan een half woord genoeg. Dat maakt een familiebedrijf juist succesvol. Maar wanneer is dat halve woord juist niet meer genoeg?

oktober 2015

>> Ondernemen met je familie

50+ en nu

Iedere ondernemer komt er voor te staan: het moment dat hij het bedrijf moet overdragen. Bij veel vijftigers wordt deze vraag wakker: hoe verder? Wat ga ik nog doen? Hoe draag jij jouw bedrijf straks over?

mei 2015

>> Op zoek naar een nieuwe koers

Adviseurschap, nieuwe adviseur, andere ondernemer, ondernemerschap, advies, bedrijfsadviseur

Nieuwe ondernemer wil andere adviseur

De adviesmarkt is sterk in beweging. Ondernemers zoeken adviseurs die vanuit hun ondernemersconcept meedenken en toegevoegde waarde leveren.

maart 2015

>> Ondernemer wil andere adviseur

Ondernemers in de omkering

Wat doe je als je merkt dat  ondernemers een moeilijke tijd doormaken? Wat is er dan aan de hand? Hoe zie je dit?

februari 2015

>> De schaamte voorbij

Movaeres en SuikerUnie samen bij RTL Z ondernemerszaken

Kijk naar de uitzending: Hoe je duurzame klantrelaties vorm kunt geven!

>> Movaeres bij RTLZ

Artikel Abel Slippens (Sligro) over generatiewissel

Abel Slippens vertelt zijn verhaal over de generatiewisseling bij de Sligro

april 2014

>> Generatiewisseling bij Sligro

Groeimogelijkheden ondernemer

Succesvolle ondernemers van familiebedrijven hebben een aantal belangrijke kwaliteiten gemeen. Waar liggen jouw groeimogelijkheden?

januari 2014

>> Groeimogelijkheden ondernemer