Werken vanuit bevlogenheid

Gepassioneerde medewerkers zijn in de regel vitaal en energiek. Ze zijn toegewijd en betrokken bij de organisatie en de teamdoelen. Enkele kenmerken van bevlogen medewerkers zijn dat zij hun eigen lot in handen nemen, (ook) positieve feedback kunnen genereren, zich vaak beter voelen, beter presteren en niet werkverslaafd zijn. Hoe zit dat bij jou? Heb jij een beeld van jouw bevlogenheid? Kun je sturen op je eigen werkplezier? Of sta jij zelf je eigen werkplezier in de weg?

 

September 2016

 

 

Werkplezier betekent voor iedereen wat anders. Ieder heeft zijn eigen bevlogenheid. Waar het bij de een om veel geld verdienen en een grote auto gaat, gaat het bij de ander om iets bereiken, een bijdrage kunnen leveren of een goed gevoel hebben. Daarbij heeft ieder zijn eigen doel en richting. Centraal moet staan wat voor jou belangrijk is en niet wat  je baas, je kennissen en familie belangrijk vinden. Ieder heeft zijn eigen bevlogenheid vanuit zijn eigen kernwaarden. Wat heb jij nodig om jouw werkplezier en bevlogenheid weer op te pakken?

 

Geef richting aan je eigen bevlogenheid

 

1. Richt je op dat waar je invloed op hebt

'Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.' Aldus Mark Lammers. Het is makkelijker om anderen de schuld te geven dan jezelf. Als je te veel excuses gebruikt stel je anderen verantwoordelijk voor de fouten die je zelf maakt. Daarmee leer je niet van je eigen fouten en blijf je ze maken met als risico dat je voor de buitenwereld als een mopperkont wordt ervaren. Oplossing: neem verantwoordelijkheid voor je eigen keuzes en richt je op dat waar je invloed op hebt in plaats op dat waar je geen invloed op hebt. Je komt op betere ideeën, ervaart minder frustratie en je voelt er fijner bij!

 

2. Focus op wat lukt

Alles wat je aandacht geeft, groeit. We zijn snel geneigd de focus te leggen op wat fout gaat en zoeken daar verklaringen voor. Dan wordt dit ook in je gedachten en hoofd groter. Minstens zo interessant is te kijken naar wat wél lukt. Kijk eens naar waar je vandaag tevreden over bent, wat je gelukt is of wat je met tevredenheid gedaan hebt en welke prettige ontmoetingen je gehad hebt.  Door de focus te verschuiven naar wat wél lukt, neemt je energie en ook je werkplezier toe.

 

3. Accepteer

Wil jij ook zo graag dingen opgelost zien? BBen je ook zo druk in je hoofd om de beste oplossing te vinden? En hoe frustrerend is het dan dat het toch anders loopt dan jij bedacht hebt. Ze luisteren ook helemaal niet naar jou! Herken je dat? Uit je dan je frustratie door te zeggen wat ze wel moeten doen? Dat maakt het proces alleen maar lastiger. Hoe mooi is het te kunnen luisteren naar je eigen frustratie en accepteren dat niet alles in het leven gaat zoals jij dat hebt uitgedokterd en dat je het kunt aanvaarden zoals het gaat.

 

4. Zie hier: ik kan het

‘Het lukt me nooit.' 'Dat kan iemand anders veel beter.'  'Daar heb ik echt geen tijd voor.'  Met deze gedachten haal je jezelf naar beneden. Jammer. Wanneer jij jezelf op een positieve manier aanspreekt en wel in jezelf gelooft, is er veel meer mogelijk.

 

5. Ga delen en sparren

Hoe vaak heb je niet het idee dat je alles alleen moet oplossen? Dat je een ander niet mag lastig vallen met jouw vragen? Maar: klopt het wel dat je alles alleen moet kunnen? Alleen zit je makkelijk in cirkels te denken waar je niet uitkomt. En mensen vinden het fijn om anderen vooruit te helpen. Schakel op tijd een visie van een ander in. Deel je ervaring en organiseer sparring. Het geeft meer arbeidsvreugde en helpt je je te ontwikkelen.

 

6. Craft je taak

Ieder heeft in zijn of haar werk wel taken die hij niet leuk vindt, die meer energie kosten dan dat ze opleveren. Hoe maak je ook die taak of activiteit of dat overleg zó, dat je er weer meer plezier aan beleeft? Door te ‘craften’ oftewel de taak of activiteit mooier te maken door er concrete aanpassingen in aan te brengen. Denk aan het voorbeeld van de steward die de veiligheidsinstructie op zijn vlucht rappend zong en daarmee de aandacht van alle passagiers had.

 

7. Heb lef en verlaat de comfortzone

Voor je het weet doe je wat je altijd al deed. Dat is datgeen waar je goed in bent en waar je verstand van hebt. Dat werkt als het om routine gaat. Maar als je het anders wilt, als je verder wilt komen, moet je jezelf wakker schudden en je de spiegel (laten) voorhouden. Alleen dan kun je groeien en doorontwikkelen naar meer plezier en succes. Je hebt vaak meer in huis dan jezelf weet. Daag jezelf uit en verleg je grenzen!
 

 

Wat doet Movaeres

 

Daar waar mensen verder willen, dagen wij ze uit hun eigen succes, hun eigen drive weer op te pakken.  Daar waar vastlopers zijn, kijken wij hoe je ergens je eigen plezier ondermijnt. 

In november organiseren we de workshop 'Werken aan Werkplezier'. Daar heb je de mogelijkheid je bevlogenheid met behulp van een beknopte test te onderzoeken en krijg je tools aangereikt in hoe je regie kunt nemen over je eigen werkplezier.

 

Meer weten

Neem contact met ons op via info@movaeres.nl of bel 0486-422322.