Waarom je moet overstappen naar nieuw leiderschap

Nieuw leiderschap, open organisaties, het nieuwe organiseren, transparant leidinggeven… Allemaal nieuwerwets jargon, waar je vast al veel over hoort. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Wat is nieuw leiderschap? Wat verandert er nu echt? Wat vraagt dat voor andere vaardigheden van jou als leidinggevende?

 

Oktober 2016

 

 

Marktontwikkelingen gaan sneller en sneller. Dat vraagt om een andere wendbaarheid van organisaties. Een organisatie kan niet meebewegen zonder wendbare medewerkers, en al helemaal niet zonder een wendbare leider.

 

De baas spelen of de baas zijn

Het klassieke ‘command & control’ model waarbij de baas het werk bepaalt en verdeelt, past niet meer in de huidige tijd van snelle veranderingen. De medewerkers staan dichtbij de klant; ze weten als geen ander wat er speelt en hoe het werk gedaan moet worden.

Medewerkers hebben daarom een zekere mate van vrijheid nodig. Ze moeten kunnen inspelen op wat ze ervaren. Zoals Peter van Lonkhuyzen1 het zo mooi zegt: “Alleen als je je werknemers ruimte geeft, gebruik je de ‘ogen en oren’ van de organisatie optimaal. En daarmee de aanwezige kennis.”1

Een goed leider durft open en duidelijk te zijn en kijkt naar de horizon. Hij weet de medewerkers te inspireren voor de koers, de verandering, de stip op de horizon. Maar hij  laat zich omgekeerd ook inspireren door de medewerkers.

Openheid, transparantie en het bieden van autonomie zijn ook belangrijk om de jongere generaties aan je organisatie te binden en te blijven boeien. Zij zijn gewend dat naar hun mening wordt gevraagd. Zorg dat je ook hun kunde en ervaringen inzet in je bedrijf.


Hoe zit dat bij jou? Geef jij je medewerkers vrijheid? Gebruik je hun kennis optimaal? Wanneer heb je voor het laatst daadwerkelijk geluisterd naar een goed idee van een van je medewerkers? Of er naar gevraagd?


Spannende opgave

Als het dan allemaal zo gemakkelijk klinkt, waarom doen we het dan niet? Omdat het helemaal niet zo gemakkelijk is. Om goed, open, transparant en inspirerend leiding te geven moet je als leider met de billen bloot. Durven kijken naar jezelf, je eigen gedrag en het effect van je gedrag. En dat is best spannend.

Hoe je het ook went of keert, wanneer je vrijheid en autonomie lager in de organisatie legt, lever je als leider een stuk in van je eigen vrijheid en autonomie (of macht?).  Een stuk van je macht inleveren is niet gemakkelijk, zeker wanneer je dat niet geleerd hebt. Het is eng.

 

Transparant zijn betekent letterlijk jezelf, je eigen handelen zichtbaar maken. Het betekent tegenspraak organiseren.

Maar wat als blijkt dat jouw keuzes en beslissingen nog helemaal niet zo goed zijn wanneer je ze in de volle schijnwerpers presenteert en vraagt naar kritische noten? Ook dat is best spannend.

 

Van goed voornemen naar goed leiderschap

Het is dus spannend, dat nieuwe leiderschap. Daarom hikken veel mensen er toch een beetje tegenaan. Angst speelt vaak een rol bij verandering. Niet alleen bij jezelf als leider, maar ook bij de medewerkers.

Als leider heb je veel invloed. Jij hebt de mogelijkheid om de angst in je organisatie of team te doorbreken. Bijvoorbeeld door jezelf kwetsbaar op te stellen. Je krijgt immers wat je geeft; wanneer jij vertelt over een persoonlijke mislukte ervaring, wordt het voor de medewerkers ook gemakkelijker hun fouten in te zien en erover te vertellen.

 

Pas dan kan echt worden geleerd van en met elkaar.

En dit is nodig om snel te kunnen anticiperen en een mooi product of dienst in de markt te kunnen zetten.

 

Vergeet niet om als leider ook de dingen die goed gaan te benoemen. Het is van wezenlijk belang om vanuit iets dat lukt te kijken naar verbeterpunten. Dat werkt beter dan alleen de nadruk te leggen op wat niet goed gaat. Mensen leren gemakkelijker op deze manier en het stimuleert positivisme in het bedrijf. Maak jij de successen expliciet? Vier je wat gelukt is?

 

 

7 Tips voor nieuw leiderschap

De stappen naar goed, transparant en inspirerend leidinggeven zijn:

1.  Zet koers.

2.  Verwonder je over de andere, het vreemde en omarmd de verschilllen.

3.  Wees nieuwsgierig naar je medewerkers.

4.  Organiseer tegenspraak.

5.  Durf je kwetsbaar op te stellen.

6.  Stimuleer transparantie en begin bij jezelf.

7.  Blijf vooral lachen en houd een positieve blik, richt je op wat goed gaat.

 

 

Wat doet Movaeres

Wil je je visie op leiderschap aanscherpen en je je skills verder ontwikkelen? Movaeres organiseert de training leidingnemen en leidinggeven.

 

Meer weten

Nieuwsgierig naar jouw groeimogelijkheden? Neem contact met ons op.  Bel ons 0486 – 422 322 of mail ons info@movaeres.nl.

 

1) 'Zijn de Nederlandse  leiders klaar voor nieuw leiderschap? Open organisaties vragen om andere aansturing.' Managementsite 4 oktober 2016, Peter van Lonkhuyzen.

 

Deel dit artikel