Maak je team slim en ondernemend!

Wereldwijd zegt 55% van de medewerkers dat hun baas een negatief werkklimaat creëert of in stand houdt. In Nederland is dat percentage zelfs 68%. Dat is zorgwekkend. Een negatieve werkomgeving kost productie, werkplezier, gezondheid en winst. Maar het betekent ook dat er veel ruimte voor verbetering is! Bijvoorbeeld door je team psychologische veiligheid te bieden.

 

januari 2017

 

 

Wat kun je als leidinggevende doen? Hoe schep je vertrouwen, betrokkenheid en creativiteit bij je mensen? Hoe zorg je dat je de juiste mensen binnenhaalt? Hoe belangrijk is de relatie met je team voor jou? En wat heeft ieder teamlid van jou nodig?

 

Niet ‘wie’ maar ‘hoe’

Wie er in een team zit maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het gaat er om HOE ze met elkaar samenwerken. Dat leerde Google van jarenlang de creativiteit uit mensen proberen te krijgen. Na uitgebreid onderzoek kwam het bedrijf erachter dat het niet zoveel uitmaakt welke types je samen in een team zet. De vraag is wat ze doen als ze eenmaal met elkaar om tafel zitten. Dat is veel belangrijker.
 

Ook ideeën en halffricaten op tafel 

Er moet psychologische veiligheid zijn. Dat betekent dat je alle twijfel, je halve ideeën, je blunders en je irritaties toch op tafel durft te leggen met elkaar en bereid bent er samen van te leren. Psychologische veiligheid zorgt ervoor dat mensen ook halffabricaten en losse eindjes inbrengen, en niet alleen een perfect geschapen ‘eindproduct’.

Dit resulteert erin dat het team als geheel slimmer wordt en met betere ideeën komt. Het hangt niet zozeer samen met de individuen, maar met de normen en waarden die in het team heersen.

 

Evenveel zendtijd

Als je een slim en ondernemend team wilt, moet je alle mensen in de groep evenveel zendtijd geven, ook introverte types. Neem iedereen volstrekt serieus, dan komen mensen ook met een tweede en een derde idee. Geef iedereen letterlijk evenveel spreektijd en pas op dat mensen niet alleen iets inbrengen als het binnen hun specialisme valt.

Als het normaal is dat niemand veroordeeld wordt voor gekke ideeën of onconventionele oplossingen en als er naar iedereen even goed geluisterd wordt, dan maakt het team als geheel grotere sprongen.


Het goede voorbeeld

Als leidinggevende heb jij de grootste impact op het team qua productiviteit, werkplezier en betrokkenheid. Wat jij als leidinggevende dagelijks doet - jouw voorbeeldgedrag - heeft een enorme impact. Zorg dus dat de norm in jouw team is dat je fouten mag maken en halve ideeën mag delen. Dat iedereen evenveel aan het woord komt.

 

Wie het ondernemend gedrag van zijn mensen wil versterken, geeft zowel het werk áls de mensen aandacht. Wees daarom óók glashelder over het doel waar jullie naar streven. Zorg voor een duidelijke opdracht en duidelijke deadlines. Toon vervolgens waardering wanneer je mensen aan de slag zijn. Mensen willen weten dat ze goed bezig zijn. Zorg dat je jouw teamleden ‘betrapt’ wanneer ze de juiste dingen doen. Laat ze zelf ervaren:  ik ben goed bezig.

 

Luisteren is vaak de minst ontwikkelde vaardigheid van een leidinggevende. Ga minimaal elk kwartaal 10 minuten een één op één gesprek aan met elk teamlid. Je vraagt dan alleen hoe het gaat en laat de mensen praten. Luister, vast samen en vraag door. Allen dat geeft al een significante verhoging van de arbeidsbetrokkenheid!

Wie een ondernemend en slim team wil, kijkt dus eerst naar zijn eigen gedrag. Wat zie ik in mijn team? Wat is mijn aandeel? Wat kan ik dan doen als leidinggevende?

 

Meer weten

Movaeres motiveert en helpt teams om effectiever samen te werken, elkaar te corrigeren en jouw rol als leidinggevende in dit proces begeleiden. Zo helpen we jou om jouw droom waar te maken met jouw team of met jouw onderneming.

Wil je hierover meer weten? Neem contact met ons op via info@movaeres.nl of 0486 - 422 322.


Bronnen:
Onderzoek Google – Het Perfecte Team. Lees oa dit artikel.