Albert Willemsen durft anders te ondernemen

"Ik heb me op tijd laten aanwakkeren door een nieuwe, inspirerende groep mensen. Want mijn uitdaging als ondernemer was ik een beetje kwijt. De bedrijven liepen en ik zat in een sleur. Door mensen op te zoeken die net zo ondernemend denken als ik en die mijn ideeën kunnen aanscherpen, is bij mij de drive terug. De ondernemersgroep van Grensverleggend Ondernemen heeft mij gemotiveerd om ervoor te gaan, om datgene te doen wat ik denk dat goed is."

 

Interview met Albert Willemsen, Schlaitzer Tierzucht ,  oktober 2016

 

 

Albert Willemsen is niet vies van uitdagingen. Hij heeft eerder een sprong in het diepe gedaan. Albert runt samen met zijn neef Jan en vrouw Yvonne varkenshouderij Schlaitzer Tierzucht GmbH in het voormalige Oost-Duitsland. De onderneming bestaat uit twee zeugenbedrijven en een vleesvarkensbedrijf. Albert is een keten aan het opzetten voor hoogwaardig regionaal varkensvlees. Hij deed in 2015-2016 mee aan de leergang Grensverleggend Ondernemen.

 

“Vroeger heb ik in Nederland een aantal bedrijven gehad. We hadden grootse plannen en wilden die eerst in eigen land uitvoeren, maar er ontstond in die tijd veel gedoe, onder meer door de varkenspest. Daarom besloten we om in Duitsland te gaan kijken. Dat was liefde op eerste gezicht. Vanaf 1998 zijn we een tijdje in twee landen aan de slag geweest. In 2002 kwam er een opkoopregeling voor varkenshouderijen in Nederland. Toen hebben we alle Nederlandse activiteiten gestopt en er in Duitsland een bedrijf bijgekocht. We zijn toen met het gezin naar Duitsland verhuisd."

 

Je vak verstaan

Dat Albert en zijn neef en vrouw het vak van varkenshouden verstaan is wel duidelijk. "Toch moet je altijd kritisch blijven en open staan voor hoe het beter of slimmer kan. Ook de ontwikkelingen in onze bedrijfstak staan nooit stil. Ik kijk veel om heen, bezoek regelmatig bedrijven in het buitenland en ook bedrijven in andere sectoren. Daar leer je ontzettend veel van. En je de spiegel laten voorhouden door collega's uit andere branches maakt je extra scherp." Inmiddels runnen ze drie varkensbedrijven en een akkerbouwonderneming. Daarnaast hoeden ze 530 schapen onder natuurbeheer.

 

Mest als belangrijke inkomstenbron

"Naast de varkensbedrijven hebben we ook een akkerbouwbedrijf, waar vooral biomassa voor biogasinstallaties wordt geteeld. De mest, gemengd met maïs, wordt volledig verwerkt tot biogas. Het voordeel van biogas is dat je deze energiebron kunt opslaan. Dit in tegenstelling tot zonne- of windenergie. We produceren energie wanneer de energieprijs op zijn hoogst is. Daarmee is mest voor ons een belangrijke neveninkomstenbron waar die voor boeren in Nederland juist een zware kostenpost is. Dat levert ons economisch een sterk voordeel op."

 

      

Bedrijf in Schlaitz                                           Groepshuisvesting in Schlaitz                    Biogasinstallatie

 

Producten waar mensen op zitten te wachten

"Ik wil graag iets produceren waar mensen op zitten te wachten, waar ze naar vragen. Nu produceren we voor de bulkmarkt en moet je maar afwachten wat je ervoor krijgt. Je ziet veel onduidelijkheid bij mensen over hoe de varkenshouderij functioneert. Ik wil graag laten zien hoe wij het doen. Mensen die het in de praktijk zien willen vervolgens graag weten waar ze ons vlees kunnen kopen. Op dit moment kan ik ze dat niet vertellen. Dus ik wil graag een concept met bijvoorbeeld regionaal vlees. De Duitse klant is erg gevoelig voor regionale producten. Als ze weten waar het vandaan komt, mag het ook iets meer kosten."


Regionaal vlees

"We zijn op zoek gegaan naar een kleiner bedrijf,  voor de twee bedrijven die we hebben is het risico te groot om daar iets nieuws te proberen. Het nieuwe, kleinere, bedrijf is inmiddels aangekocht en wordt nu omgebouwd. De volgende stap is het voer. We willen liefst het voer verbouwen op eigen grond en er zit een groot akkerbouwbedrijf in de buurt. Soja staat ter discussie hier, dat willen we graag vervangen door lupine en veldboon. Daarmee zijn we aan het testen. Dat moet nog allemaal uitgezocht worden. Als het goed is komt dat terug in de smaak.

 

Hier in Sachsen Anhalt zijn we bezig met een pril netwerk, dat probeert verschillende mensen bij elkaar te brengen. De akkerbouwers zijn er inmiddels, maar de verwerkers nog niet. De voerfabriek uit de buurt denkt ook mee. We kennen mensen die in het vlees zitten en die enthousiast zijn over het product. Daar gaan we nu mee verder. En we kijken naar de afzet; er ontwikkelen zich contacten met een aantal winkelbedrijven. Maar het product moet er eerst zijn en daar moeten we nog heel veel tijd instoppen. Het is heel spannend, ik wil niet op een al te hoge kostprijs uitkomen. Het moet wel dicht bij de  reguliere markt blijven zodat bij een stagnerende regionale afzet het financiële risico niet te groot wordt.

 

Op onze 150 ha in het natuurgebied hoeden we ook nog een schaapskudde van 530 schapen. Het vlees daarvan is minder vet en heeft meer structuur en smaak. Dat is zeer gewild maar nutten we op dit moment nog niet uit in de markt."

 

      

Schaapsherder met zijn kudde                    Lupinevelden                                                 Nieuwe locatie die wordt omgebouwd

 

Grensverleggend ondernemen

"Mijn aanleiding om mee te doen aan Grensverleggend Ondernemen was dat de uitdaging een beetje weg was. De bedrijven die we hebben, lopen. Mensen die net zo denken als ik zijn moeilijk te vinden in het voormalige Oost-Duitsland. Hier verklaren ze je voor gek als je op je vijftigste nog aan iets nieuws wilt beginnen. De mentaliteit is heel anders, ze zeggen: ‘je moet nog 10 à 12 jaar, waarom ga je dit nog aan?’ Maar ik ben nog een hoop van plan en voel me ook nog jong.


Ik heb ontzettend veel geleerd van de groep. Zij hebben me gestimuleerd om ervoor te gaan, om datgene te doen wat ik denk dat goed is. Confronterend was, om te leren hoe je overkomt op anderen.  Wat ik geleerd heb, is luisteren. Ik had vaak te snel een oordeel klaar. Het wordt je ook niet gezegd hier in Duitsland, de baas is de baas. Mijn medewerkers worden nu ook wel wat mondiger, ik vraag gewoon naar hun mening, of ga expres dingen zeggen waar ze wel op moeten reageren. Dan kom je in discussie. Ik moet weten wat zij er écht van vinden, want zij doen het dagelijkse werk en weten precies wat er speelt."

 

 

Eind augustus 2016 hebben de GVO deelnemers mijn bedrijf onder de loep genomen. 

 

      

Albert en Yvonne in discussie met              Rondgang over een van de bedrijven         Pittige discussies met elkaar 

de deelnemers                                                                                                                         maken je extra scherp

 

      

Je wordt over veel aan de tand                     De meerwaarde van elk bedrijfs-              Anderen zien meer mogelijkheden

gevoeld                                                              onderdeel wordt besproken                       dan jezelf


Ook voor ervaren ondernemers

Ook voor ondernemers die wat verder in hun loopbaan zijn is Grensverleggend Ondernemen een aanrader. Je moet niet gaan denken dat je alles weet, je bent nooit te oud om iets te leren. Bovendien leer je een balans te zoeken het evenwicht tussen privé en werk. Het is nooit te laat om te zorgen dat dat allebei goed loopt.”

 

Meer weten over Alberts bedrijf?

Ga naar de website: www.schlaitzer-tierzucht.de

 

Ook geïnteresseerd in Grensverleggend Ondernemen?

Geef je op! In 2017 starten we met een nieuwe groep. We nemen dan contact met jou op om te kijken of jij bij deze leergang past en deze leergang bij jou. Bel ons 0486 – 422 322 of mail ons info@movaeres.nl.

 

>> Programma Grensverleggend Ondernemen

 

 

Deel dit artikel