Durf het anders te doen

Waarmee heb jij jezelf verrast in het afgelopen jaar? Wat had je niet van jezelf verwacht? Wanneer ben je voor jezelf gaan staan? Wat is echt belangrijk? Of ben je opgegaan in de sleur van alledag? Wie gaat staan voor waar hij echt in gelooft, straalt als vanzelf. Maak een goed voornemen voor 2018: verdoe je tijd niet aan onbenulligheden.

 

Januari 2018, team Movaeres

 

 

Vaak word je meegenomen in de waan van alledag. Het bedrijf ligt op koers, het werk hobbelt door, thuis ben je druk met je dagelijkse beslommeringen. Je hebt je aangepast aan hoe het hoort, aan wat er van je verwacht wordt. En voor je het weet ontstaat er een sleur en doe je niet meer waar het echt om gaat. Het einde van het jaar – en het begin van een nieuw jaar – is een goede tijd om eens kritisch te kijken hoe wakker je nog bent.

 

Hoe wakker ben jij nog? Heb jij jezelf, je baas, je klanten of je thuisfront voldoende verrast dit jaar?

 

Om uit de sleur te komen; om weer te fonkelen in 2018 hebben we vier vragen voor je.

 

 

1. Waar sta je voor? Durf jezelf te zijn

Wanneer klom je voor het laatst in een boom? Wanneer was je eens flink boos op iemand? En wanneer lag je zo in een deuk dat je er drie weken later nog plezier om had? Op die momenten maak je je dromen waar. De dromen die je als kind had. Dan doe je waar je echt in gelooft.

 

Opdracht

Ieder van ons heeft wel een jeugdheld. Iemand die je als kind van ongeveer 4 tot 10 jaar oud bewonderde.

 • Wie was je jeugdheld? Je opa? Een stripfiguur? Pippi Langkous? Een sportheld of popidool?
 • Wat bewonderde je in hem/haar? Welke drie kwaliteiten zijn uniek aan deze persoon?
 • Zoek een foto van je jeugdheld, schrijf de drie kwaliteiten erop en hang deze boven je bed of zet de foto op je bureau.

 

Wat je in de ander bewondert, is wat je in de kern zelf bent, maar nog niet altijd kunt of durft te zijn.

 

Zolang je de drie kwaliteiten van je jeugdheld in je werk kwijt kunt, doe je waarin je gelooft. Dan is er plezier, dan twinkelen je ogen. Dan doe je wat voor jou echt belangrijk is. Kan dat niet in het werk? Zorg dan dat je deze drie kwaliteiten in je vrije tijd kunt gebruiken!

 

 

2. Waar ga je voor? Durf te dromen

Alleen de inspiratie van je jeugdheld is echter niet genoeg. Je wilt ook iets in de wereld zetten, ergens aan bijdragen. Velen volgen hun ouders in hun vak of gaan juist het tegenovergestelde doen. Op beide manieren ben je trouw aan de ander. Echt eigenwijze types zijn vooral trouw aan zichzelf. Eigenlijk maakt het niet uit aan wie je trouw bent, dat je trouw bent is belangrijk. Dat geeft je een richting om ergens aan bij te dragen, om van betekenis te zijn in deze wereld. Dan bouw je iets op in je leven. Wie teveel hopt tussen zichzelf en de ander blijft zoekende.

 

 

Opdracht

Stel jezelf de vragen hieronder.

 • Wat zijn jouw dromen? Wat wil jij bereiken?
 • Wat is jouw punt aan de horizon? Voor jezelf? Voor je werk? Voor je bedrijf?
 • Weet jij wat er gaande is in jouw omgeving, in je organisatie en in de markt van jouw klanten? Kun je tijdig anticiperen?
 • Ben je flexibel genoeg om er voor te gaan? Of zit je gevangen: in je hypotheek, je baan, je plicht om ..........?

 

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om een stip op de horizon te zetten. Dan kies je immers een richting. Dan sluit je ook andere richtingen af. Maar je kunt natuurlijk altijd omkeren, de weg achter je wordt niet afgesloten. Niet kiezen is veel erger, want meestal betekent dat dat anderen voor je kiezen. Dan raak je het stuur kwijt. Blijf zelf aan zet!

 

 

Wie werkelijk een bijdrage levert voor zijn klanten en markt, werkt met plezier. Dan krijg je waardering terug.

 

Zorg dat je weet waarom je dingen doet, waarom iets belangrijk is. Wanneer je niet meer weet waarom, raak je het doel van je werk kwijt. Dan doe je zonder na te denken. En dat levert geen toegevoegde waarde.

 

 

3. Wat houdt je tegen? Durf te veranderen

Vaak laten we ons tegen houden door beren op de weg. ‘Ja maar’, ‘De ander moet’, ‘De wet zegt’, ‘De regel is nu eenmaal’, ‘Er is geen geld’, ‘Vorige keer werkte het ook niet’…  De angst voor deze beren maakt je star. Je gelooft niet meer dat het echt anders kan of bent bang om iets dierbaars te verliezen. Te lang vasthouden aan oude zekerheden en verwachtingen helpt niet om je eigen dromen waar te maken. Wanneer je iets wilt veranderen, ben jij aan zet.

 

 

Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk wel dat ik het kan.  Pippi Langkous

 

Opdracht

 • Beschrijf de beren op je weg. Ja maar...
 • Denk ze vervolgens om tot knuffels of schiet ze af.
 • Welke acties ga jij ondernemen?

 

 

 

4. Wat helpt je op weg? Durf te vragen

Soms ben je zo enthousiast dat je te ver voor de troepen uitloopt. Of je raakt onderweg het spoor een beetje bijster. Vraag je dan af wie jou weer op weg kan helpen. Wie mag er twijfel zaaien zodat je beter kiest in alle mogelijkheden? Wie laat je alle kansen zien?

 

Wie snel wil gaan, gaat alleen. Wie ver wil komen, gaat samen.

 

Je doel bereiken lukt vaak beter met anderen samen. Met wie heb je het zelfde doel? Met wie trek je graag op? Wie vult jouw aan in jouw tekortkomingen? Samen op weg gaan in hetzelfde doel levert veel meer plezier en succes. Durf te twijfelen aan jezelf en je eigen tekorten. Dan vullen anderen je aan.

 

 

Opdracht

 • Wie streeft hetzelfde doel na? Met wie trek je graag op?
 • Wat heb je allemaal nodig voordat je aan de slag kunt? Aan welke voorwaarden moet er worden voldaan?
 • En wie of wat zou je daarbij kunnen helpen? Durf je dat ook te vragen?

 

 

Durf het anders te doen

Een goed voornemen voor 2018? Verdoe je tijd niet aan onbenulligheden. Ga voor wat echt belangrijk voor jou is. Dan gaan ook jouw ogen weer fonkelen. En dan piek je op het juiste moment.

 

 

Wat doet Movaeres

Wil jij jezelf verrassen in 2018? Wil jij iemand die je de spiegel voorhoudt bij het beantwoorden van bovenstaande opdrachten? De mensen van Movaeres doorgronden je en zien waar het voor jou en de ander werkelijk over gaat. Ze kijken verder dan je zelf kunt kijken, ze hebben sneller door wat je dwars zit en waar dit nog meer over gaat. Ze weten de trigger van jou en de ander te benoemen. Ze maken duidelijk wat je zelf niet ziet en nog niet begrijpt van jezelf, je team of organisatie.

Wij helpen je op weg om jezelf, je baas of je klanten daadwerkelijk te  verrassen in 2018.

 

 

Verras jezelf in 2018.